Gral Medical merge spre afaceri de 19 mil. euro anul viitor, când va finaliza un spital de 30 mil. euro

Autor: Ioana David 18.12.2012

Operatorul de servicii medicale private Gral Medical, controlat de Robert şi Georgeta Şerban, ar putea ajunge anul viitor la afaceri de aproximativ 19 milioane de euro, în timp ce bugetul de investiţii este de 5 milioane de euro.

Comparativ cu 2012, creşterea estimată a afacerilor este de 19%, dacă se ia în calcul că anul acesta compania aşteaptă un rulaj de aproximativ 16 mil. euro (73 mil. lei).

"Gral Medical va termina în estimările bugetate cu o creştere de 20% faţă de anul trecut, aproximativ 73 de milioane de lei, şi cu o rată a profitului de 7%. Gral Medical a reuşit (...) să-şi menţină afacerile pe un trend ascendent, superior mediei de pe piaţă, iar creşterea a fost exclusiv organică, direcţie ce va fi păstrată şi pe viitor", a spus Robert Chiţan, director promovare-dezvoltare al companiei.

Gral Medical este cea mai mare firmă din grupul Gral, care mai cuprinde şi Medical Center Gral.

Grupul a avut anul trecut afaceri de 15 mil. euro, în timp ce pentru 2012 şi-a bugetat o cifră de afaceri de 18,5 mil. euro, conform unor informaţii anterioare ale companiei.

În 2013 este gata primul spital al Gral

Chiţan a mai spus că principalele proiecte ale companiei din acest an au fost lansarea unui card de sănătate cu acumulare (din care au fost încheiate 13.000 de astfel de carduri) şi finalizarea primelor secţii de chirurgie oncologică cuprinse în cadrul unui spital aflat în curs de finalizare în zona Pieţei Alba Iulia din Bucureşti. Investiţia în secţiile de chirurgie oncologică s-a ridicat la peste 1 milion de euro, în timp ce întregul proiect al spitalului se ridică la 30 mil. euro.

Spitalul este generalit, va avea 100 de paturi, iar potrivit unor informaţii anterioare oferite de companie va avea o echipă medicală de peste 500 de persoane din care peste 200 de medici şi asistente vor fi angajaţi în mod permanent.

"Infrastructura pentru spitalul privat evoluează rapid, de aceea considerăm că vom reuşi să facem spitalul funcţional 100% în anul 2013, conform estimărilor iniţiale", a mai spus Robert Chiţan.

El a mai spus că pentru 2013 investiţiile de aproape 5 mil. euro se referă la deschiderea celei de-a doua secţii de radioterapie

O piaţă pe care principalii jucători cresc

Gral, dar şi ceilalţi mari jucători din industria privată a serviciilor medicale, aşteaptă creşteri anul viitor, după ce şi în 2012 evoluţia a fost una pozitivă.

MedLife a anunţat recent că în 2013 aşteaptă o creştere de două cifre, în timp ce anul acesta afacerile s-au apropiat de 60 mil. euro.

Bugetul Sanador, un alt juctor de talie mare din piaţă, ia în calcul o creştere de 12%, veniturile fiind estimate la 28 mil. euro.

Regina Maria aşteaptă o creştere de aproape 20% a businessului anul viitor, în timp ce Romar, un jucător de talie medie, a anunţat că anul viitor aşteaptă un avans de 15%.

Piaţa serviciilor medicale private se ridică la aproximativ jumătate de miliard de euro, iar cei mai mari jucători sunt MedLife, Medicover, Regina Maria, Gral şi alţii.

De la începutul acestui an, industria a atras investiţii de aproximativ 100 mil. euro în noi spitale şi centre.

Doi străini au investit anul acesta în spitale, cel mai mare proiect fiind al italienilor de la Policlinico di Monza, grup italian care a realizat un spital de cardiologie în Capitală. Ceilalţi investitori străini sunt suedezii de la Medicover care au avut nevoie de aproximativ 20 mil. euro pentru spitalul lor din Bucureşti. Alte proiecte semnificative din acest an au fost Centrul de Diagnostic şi Tratament Oncologic din Braşov (24 mil. euro), spitalul de obstetrică ginecologie şi pediatrie Regina Maria din Băneasa (7 mil. euro) sau clinica de oncologie Amethyst aflată de asemenea în Capitală, care a necesitat fonduri de aproximativ 10 mil. euro. În pofida tuturor acestor investiţii, piaţa s-a dovedit dificilă în special pentru jucătorii de talie mică şi medie, iar în industrie se vorbeşte pentru prima dată despre saturaţie.

De cealaltă parte, anul viitor, pe lângă spitalul Gral, este aşteptată şi deschiderea spitalului de 20 mil. euro al celor de la Romgermed. Totodată,

MedLife va începe construcţia spitalului său de urgenţă din zona Floreasca.