Symmetrica a început să exporte, primele livrări fiind în R.Moldova, şi are negocieri pentru Ucraina

Autor: Ioan Dornescu 18.12.2012

Producătorul de pavele şi borduri Symmetrica a început să exporte, primele vânzări fiind către Republica Moldova, iar compania se află în discuţii avansate pentru livrări către Ucraina.

"Poziţionarea geografică a celor două fabrici din Moldova, la Podu Iloaiei (Iaşi) şi Vereşti (Suceava), ne permite livrarea de produse pe pieţele învecinate din Republica Moldova şi Ucraina, fără să implice costuri ridicate de transport", a declarat într-un comunicat directorul executiv al companiei, Sebastian Bobu.

Negocierile pentru exporturile către Republica Moldova au început în urmă cu câteva luni, iar livrările au început în octombrie.

Primul contract în Republica Moldova vizează livrarea a aproximativ 30.000 de metri de pavele şi borduri, reprezentând circa 150 de tiruri, necesare reamenajării trotuarelor şi parcărilor din oraşul Ungheni. Întregul volum de produse va fi asigurat de fabrica din Podu Iloaiei, care are o capacitate de producţie de 2.000 m de produse zilnic, precizează compania

Bobu a spus că planurile de viitor ale Symmetrica vizează extinderea treptată şi în alte state învecinate, în prezent compania aflându-se în discuţii pentru semnarea de contracte în Ucraina.

În ceea ce priveşte proiectele desfăşurate în acest an pe plan local, Symmetrica a livrat în proporţie de 70% către lucrări publice. Astfel, în 2012 compania a furnizat pavele şi borduri pentru 50 de astfel de proiecte, în toată ţara, ajungând astfel la un volum de 1,5 milioane de metri de produse.

"În funcţie de specificul şi volumul lucrărilor, cele mai importante proiecte pe care le-am avut anul acesta au fost în oraşe precum Suceava, Bacău, Iaşi, Cernavodă, Cluj, Neptun, Galaţi, Focşani, Constanţa, Sibiu, Târgu Mureş. Acestea au vizat reabilitarea străzilor, trotuarelor şi a zonelor pietonale", a mai spus reprezentantul companiei.

O parte din cantitatea de pavaj şi borduri livrată a fost montată de echipele de specialişti ale Symmetrica.

În ceea ce priveşte proiectele private, către care Symmetrica a livrat 20% din producţie, reprezentantul companiei arată că cele mai multe contracte au fost semnate în domeniul comercial.

Astfel, printre cele mai mari proiecte desfăşurate în acest an se numără realizarea de accese auto şi trotuare la staţii de carburanţi Socar, Lukoil, la hypermarketurile Lidl şi Penny Market, dar şi în cadrul EuroMarket Iaşi .

Înfiinţată în 1994, Symmetrica produce pavele, borduri şi rigole vibropresate pietonale şi carosabile.

Prima fabrică Symmetrica a fost inaugurată în 1999 la Vereşti, judeţul Suceava, urmată apoi de unităţile de producţie de la Podu Iloaiei, judeţul Iaşi (2010), şi Bolintin Vale, în apropiere de Bucureşti (2011). În 2012, compania a deschis două noi unităţi de producţie, la Prejmer, judeţul Braşov şi la Şintereag, judeţul Bistriţa.

Symmetrica a fost înfiinţată în 1994 de Florentina-Mihaela şi Florin-Cristinel Stanciu.