Italienii de la General Beton estimează afaceri de 20 mil. euro

Autor: Andreea Neferu 17.12.2012

Producătorul de beton General Beton, parte a grupului italian Tonon, estimează pentru anul acesta o cifră de afaceri de circa 87,5 milioane de lei (aproape 20 de milioane de euro), în scădere cu 8% faţă de anul precedent.

 

„O influenţă importantă a acestei scăderi o are închiderea diviziei de fasonare oţel-beton, precum şi lipsa proiectelor majore în infrastructură şi faptul că există prea puţine proiecte susţinute de mediul privat“, a declarat Aurel Enuc, director general adjunct al General Beton.

 

Cele mai importante proiecte pentru care compania a livrat anul acesta beton sunt parcul eolian Zephyr din Dobrogea, dezvoltat de Enel Green Power, lotul 4 al autostrăzii Orăştie-Sibiu, galeria comercială Kaufland din zona Mihai Bravu din Capitală, ansamblurile rezidenţiale Edenia şi Optima ale dezvoltatorului imobiliar Adama şi reabilitarea căii ferate Simeria-Curtici-Frontieră.

 

„Nu există contracte încheiate direct cu statul, ci doar livrări de beton pentru proiecte finanţate de stat prin firme de construcţii private“, a spus Enuc.

 

Zona cu cele mai multe vânzări ale companiei rămâne Capitala, care generează circa 30% din cifra de afaceri a General Beton.

 

Compania a înfiinţat pri­ma staţie de betoane la Timi­şoara în anul 1998, iar în pre­zent deţine nouă astfel de staţii cu o capacitate cumulată de producţie de un milion de metri cubi de beton. Ultima a fost finalizată anul acesta, General Beton investind în 2012 peste 1,3 milioane de euro în deschiderea unei noi staţii la Dumbrăviţa-Timi­şoara.

 

General Beton estimează că va livra anul acesta circa 370.000 de tone de beton. Compania are în prezent 160 de angajaţi, faţă de 300 în 2008, înainte de izbucnirea crizei.

 

Piaţa betoanelor, ca de altfel întregul sector al construcţiilor, a fost afectată anul acesta de absenţa unor proiecte de anvergură derulate de stat sau de investitorii privaţi, fapt ce a dus la un şir de insolvenţe, falimente sau pur şi simplu ieşiri de pe piaţă ale companiilor ce activează în sectorul construcţiilor.

 

„Piaţa betoanelor a rămas în 2012 aproximativ la acelaşi nivel (consemnat în 2011 - n. red.), fiind influenţată de ieşirea din piaţă a unor jucători şi redistribuirea volumelor acestora la cei existenţi. Perspectivele pentru 2013 sunt oarecum pesimiste fără o susţinere solidă din partea statului în infrastructură, care se lasă aşteptată de vreme îndelungată“, apreciază Enuc.

 

Totodată, reprezentantul General Beton afirmă că piaţa betoanelor se confruntă cu un fenomenul vânzărilor la negru, dar şi cu cel al preţurilor de dumping.

 

„Principala dificultate este combaterea jucătorilor care practică vânzarea fără documente, la negru, urmată îndeaproape de jucătorii care-şi vând produsele sub costul de producţie. Provocări mai sunt şi cele legate de termenele de încasare şi riscul de neplată, multe societăţi de construcţii cerându-şi insolvenţa.“

 

Pe piaţa de betoane, General Beton concurează cu jucători precum Lafarge Agregate Betoane, Carpat Beton sau Holcim.