Ovidiu Tender: 2012 a fost un an de dezvoltare la nivel internaţional. Estimez un rulaj de 200 mil. € pe grup

Autor: Mirabela Tiron 17.12.2012

Omul de afaceri Ovidiu Tender, care conduce un grup cu activităţi în explorarea resurselor naturale, domeniul petrolier şi de gaze, construcţii, farma şi turism, spune că 2012 a fost un an în care a făcut achiziţii noi şi concesiuni de terenuri în Africa.

„Sunt mulţumit de anul 2012. A fost un an de dezvoltare la nivel internaţional, cu re­zultate bune şi noi achiziţii care oferă perspective bune. Totodată, am realizat şi noi concesiuni de terenuri în alte zone de pe glob“, a declarat Ovidiu Tender, 56 de ani, unul dintre cei mai puternici antreprenori de pe piaţa locală.

Tender are afaceri atât în România, cât şi în Africa, unde a investit în sectoare precum explorarea şi exploatarea resurselor, dar şi în industria extractivă sau construcţii.

Anul acesta grupul de firme condus de Ovidiu Tender va finaliza cu o cifră de afaceri estimată de omul de afaceri la 200 de milioane de euro, în creştere faţă de anul trecut. Tender nu a precizat despre ce creştere este vorba, însă anul trecut erau vehiculate în presă afaceri de aproape 138 de milioane de euro pentru grupul omului de afaceri.

În total, în grupul controlat de Tender lucrează aproximativ 8.000 de angajaţi, dintre care aproape 7.000 de oameni sunt salariaţii din ţară ai unor companii precum Prospecţiuni sau Vulcan, iar în jur de 1.000 de oameni reprezintă salariaţii din străinătate, potrivit omului de afaceri.

Din Petroşani în Africa

Tender este unul dintre cei  mai activi antreprenori români pe pieţele externe. Deşi este absolvent a Facultăţii de Mine din Petroşani, el nu a profesat niciodată ca inginer în domeniu. Lansarea în afaceri a lui Ovidiu Tender a avut loc după revoluţie, când şi-a deschis propria microîntreprindere cu activităţi în turism în Iugoslavia.

Omul de afaceri s-a concentrat anul acesta pe încheierea unor acorduri de concesiune pentru explorări geologice. Astfel, Tender Grup a încheiat în pri­măvară un acord de concesiune cu Agenţia de Gestionare şi Cooperare între Senegal şi Guineea - Bissau (AGC) pentru lucrări de explorare geologică pe un bloc petrolier în suprafaţă de 5.347 kilometri pătraţi. Supra­faţa concesionată reprezintă un spaţiu offshore în vestul Africii, în zona comună dintre Senegal şi Guineea Bissau.

Potrivit lui Tender, grupul său urmează să mai încheie un acord de concesiune pentru 15.000 de kilometri pătraţi onshore pentru explorare de petrol şi gaze. Tot în Senegal, Tender a concesionat 30.000 de kilo­metri pătraţi pentru exploa­tare minieră.

„În 2013 vom continua să ne extindem şi pe alte pieţe şi vom vedea primele rezultate ale acţiunilor demarate în acest an“, a spus el, menţionând că vede o creştere a afacerilor pentru anul viitor, aşa cum a fost şi anul acesta.

Tender a intrat în domeniul far­ma­ceutic în 2007 printr-o achiziţie în Serbia, unde deţine o fabrică de medicamente prin intermediul căreia a încheiat un contract cu un producător cubanez.

„În Serbia am o fabrică de medicamente. Anul acesta am semnat un contract cu o firmă din Cuba, Labiofam, care va realiza anumite produse şi tot cu această firmă vom dezvolta un centru de tratament al can­cerului pe bază de Vidatox, un pro­dus pe bază de venin de scor­pion“, a spus el.

Care sunt cele mai mari afaceri locale

Cea mai mare companie din grupul lui Tender este firma de prospectare geologică Prospecţiuni Bucureşti (simbol bursier PRSN), care a avut vânzări de 48 de milioane de euro în primele nouă luni din acest an.

Potrivit ultimelor date disponibile, Prospecţiuni Bucureşti se aşteaptă în acest an la afaceri de 350 mil. lei (circa 78 mil. euro), în creştere cu circa 11% faţă de anul trecut, când rulajul s-a ridicat la 315 mil. lei.

Prospecţiuni se bazează în acest an şi pe atragerea unor contracte importante de pe pieţele externe, estimate să contribuie cu aproximativ 40% la cifra de afaceri.

Compania desfăşoară activităţi în Tadjikistan, Georgia, Moldova, Bulgaria, Turcia, Italia, Albania, Franţa, Spania, Maroc, Senegal şi Guineea şi anul trecut a avut peste 1.600 de angajaţi. Prospecţiuni a raportat în 2011 un profit brut de 41,4 mil. lei. Omul de afaceri Ovi­diu Tender deţine 55,7% din acţiunile companiei cotate pe piaţa RASDAQ.

O altă firmă din grupul lui Tender este Vulcan Bucureşti, spe­cializată în producţia de generatoare de aburi şi care produce anual aproximativ 400 de unităţi de pompare a petrolului. Anul trecut Vulcan a avut o cifră de afaceri de 22 de milioane de euro şi peste 1.000 de angajaţi.