Investiţiile străine au urcat în primele zece luni la aproape 1,3 miliarde de euro. Va fi depăşit nivelul din 2011?

Autor: Claudia Medrega 13.12.2012

Investiţiile străine directe atrase de România în primele zece luni au ajuns la 1,27 mld. de euro, cu 216 mil. euro peste valoarea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului trecut, astfel că dacă trendul va continua, este posibil să fie depăşit nivelul de anul trecut.

"Este posibil ca investiţiile străine directe să furnizeze o surpriză plăcută pe final de an şi să depă­şească valoarea din 2011. O stabilizare mult aşteptată a mediului politic, diminuarea treptată a presiunilor inflaţioniste şi noi progrese în reforma sectorului public pot creşte din nou interesul investitorilor pentru România", a comentat Eugen Sinca, analist BCR.

Anul trecut economia a crescut cu 2,5%, după doi ani de recesiune, însă investitorii străini nu s-au grăbit să vină în România. ISD-urile au atins în 2011 un minim al ultimilor nouă ani, sub nivelul înregistrat în 2003, de 1,94 mld. euro. Pentru acest an analiştii şi-au ajustat prognozele pentru creşterea economică spre 0-0,5%, fără să excludă scenariul trecerii PIB în teritoriul negativ.

Evoluţia activităţii investiţionale în România este corelată cu trendul aversiunii faţă de risc la nivel internaţional.

Dar evoluţia ISD-urilor oglindeşte şi percepţia străinilor faţă de România şi atractivitatea mediului de afaceri. Creşterea atractivităţii României ca destinaţie pentru investiţiile străine directe este foarte importantă, având în vedere dependenţa de capitalul extern, în condiţiile în care gradul economisirii interne este redus. În lipsa unor intrări de capitaluri străine şi şansele de a avea creştere economică se diminuează.

România rămâne puternic dependentă de capitalurile străine atât pentru finanţarea deficitului bugetar şi a deficitului de cont curent, cât şi pentru rostogolirea datoriei externe.

Investiţiile străine directe au reuşit să finanţeze în primele zece luni doar 29,3% din deficitul contului curent, conform datelor anunţate de Banca Naţională a României. Participaţiile la capital consolidate cu pierderea netă au însumat 440 milioane euro, iar creditele intragrup 833 milioane euro.

"Orice îmbunătăţire a investiţiilor străine directe este de apreciat, însă este nevoie de mai mult pentru a vedea o şi o îmbunătăţire a gradului de acoperire a deficitului de cont curent cu acest tip de capital", spune Vlad Muscalu, senior economist al ING Bank.

El a explicat că există o volatilitate mare a cifrelor, seria de date privind investiţiile străine directe revizuindu-se în mod frecvent, astfel că un avans mic se poate transforma în scădere.

În luna octombrie, investiţiile străine au însumat 164 milioane de euro.

Creşterea economică a României va depinde şi în viitor de fluxurile externe de capital şi de aceea este esenţial ca România să puncteze decisiv în faţa investitorilor străini, consideră analistul BCR.

"O accelerare a PIB-ului potenţial de la o valoare de 1-2% în prezent spre 3-4% în următorii ani, pe baza creşterii investiţiilor şi îmbunătăţirii productivităţii factorilor de producţie, este absolut necesară pentru convergenţa reală la standardele zonei euro", afirmă Sinca.

România este a şasea cea mai atractivă ţara europeană pentru investiţii în următorii trei ani, potrivit celor 840 de lideri de business chestionaţi de compania de consultanţă şi audit Ernst & Young în cadrul raportului 2012 European Attractiveness Survey.

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat în primele zece luni un deficit de 4,34 miliarde euro, cu 11,4% sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, ca urmare a majorării excedentului în zona serviciilor şi transferurilor curente şi a reducerii deficitului balanţei veniturilor. Excedentul balanţei transferurilor curente urcat cu 429 milioane de euro, în timp ce plusul la servicii a fost de 230 milioane de euro. Deficitul balanţei veniturilor s-a redus cu 469 milioane de euro.