Alianţa Renault-Nissan a încheiat un acord prin care va deveni acţionar majoritar al Avtovaz

Autor: Anca Dumitrescu 12.12.2012

Acordul, anunţat prima oară în luna mai, a fost semnat într-un hotel din Moscova de preşedintele director general al Renault-Nissan, Carlos Ghosn, şi partenerii ruşi de la compania de stat Rostekhnologuii.

"Această zi marchează o nouă etapă a parteneriatului nostru cu Avtovaz:, la care Renault deţine o participaţie de 25% din 2008", a declarat Ghosn într-o conferinţă de presă.

Concret, Renault-Nissan şi Rostekhnologuii, care deţine în prezent 36% din acţiunile Avtovaz, vor forma o companie mixtă, Alliance Rostec Auto.

Alianţa franco-japoneză va investi treptat 23 de miliarde de ruble (577 milioane euro) în compania mixtă, astfel că în primul semestru din 2014 va ajunge la o participaţie de 67,13% la aceasta. Com pania mixtă va deţine la rândul ei 74,5% din Avtovaz.

"Acordul semnat astăzi permite Renault să obţină controlul asupra Avtovaz, principalul constructor rus de automobile, prin marca Lada, cunoscută în toată lumea", a spus Ghosn.

El a subliniat că Rusia a devenit deja a treia mare piaţă pentru Renault, după Franţa şi Brazilia.

Renault-Nissan anticipează că vânzările auto din Rusia vor depăşi 2,9 milioane de unităţi în acest an şi 4 milioane de unităţi până în 2020, urmând să devină cea mai mare piaţă din Europa.