Cardurile de credit au contrabalansat vânzările mai mici de ipotecare

Autor: Ciprian Botea 10.12.2012

Bancherii au compensat scăderea vânzărilor de credite în valută garantate cu ipotecă cu un volum mai mare de finanţări aprobate pe cardurile de credit, dar pentru perioada următoare este aşteptată o plafonare a cererii de carduri în condiţiile în care se găsesc tot mai greu clienţi noi.

"Scăderea cererii de credite garantate cu ipoteci a fost contrabalansată de un avans în cazul cardurilor de credit. Pentru perioada următoare, băncile anticipează o stabilizare a cererii de carduri de credit, în timp ce pentru solicitările de credite garantate cu ipotecari băncile prognozează o con­tracţie", potrivit unui sondaj realizat trimestrial de către BNR.

Numărul cardurilor de credit aflate în circulaţie a crescut anul acesta şi s-a apropiat de 2,2 milioane de unităţi la sfârşitul lunii septembrie, potrivit ultimelor date disponibile. Bancherii au promovat mai puternic cardurile de credit în condiţiile în care acestea reprezintă singurul produs de finanţare care a scăpat de restricţiile impuse de BNR anul acesta la vânzarea de credite de retail.

Cardul de credit a fost produsul care a salvat portofoliile băncilor şi la începutul crizei, mulţi clienţi preferând atunci să ia un card în locul unui împrumut clasic datorită condiţiilor de acordare mai relaxate. Standardele de creditare s-au înăsprit pe segmentul finanţărilor ipotecare în trimestrul al treilea, dar s-au menţinut pe segmentul creditelor de consum.

Totodată, termenii creditării aferenţi împrumuturilor de consum s-au relaxat uşor în trimestrul al treilea, bancherii preferând să reducă o serie de costuri, altele decât dobânzile. Bancherii au încercat în ultimele luni să resusciteze vânzările de credite de consum prin reduceri de comisioane sau simplificarea documentaţiei de credit, evitând însă reducerile agresive de dobânzi.

Băncile prognozează continuarea înăspririlor în cazul creditelor ipotecare, în timp ce pentru creditele de consum se anticipează men­ţinerea constantă a standardelor creditării.

BNR le cere trimestrial primelor zece bănci de pe piaţă în funcţie de volumul activităţii să răspundă unui chestionar privind condiţiile de acordare a creditelor, atât pentru populaţie, cât şi pentru firme. Aceste bănci concentrează circa 80% din creditele acordate în sistem.