Olandezii de la Eureko au de achitat o daună de 6,6 mil. euro unei firme

Autor: Ciprian Botea 09.12.2012

Eureko, subsidiara locală a asigurătorului olandez Achmea, trebuie să plătească o despăgubire de 6,6 milioane de euro unei firme din Sibiu, decizia fiind pronunţată la începutul lunii decembrie de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) după un proces care a durat zece ani.

Despăgubirea a fost solicitată de firma de confecţii Cochet SA din Sibiu pe o poliţă de asigurare a mărfurilor după ce un camion încărcat cu cravate din mătase a fost distrus într-un incendiu din 2002. Asigurătorul a respins cererea de despăgubire a companiei, dar ceea ce aruncă o urmă de îndoială asupra industriei de asigurări este durata mare a procesului.

"Situaţii similare în care se ajunge la proces mai există, dar să dureze zece ani mi se pare cam mult. Cred însă că durata procesului ţine de tribunal. Asigurătorii încearcă să-şi limiteze răspunderea când e vorba de daune mari şi e dreptul lor să apeleze la instanţă dacă au dubii asupra cauzelor evenimentului asigurat", afirmă Cristian Fugaciu, directorul general al brokerului Marsh.

Sentinţa iniţială a fost pronunţată în februarie 2012 de Curtea de Apel Bucureşti, dar a fost atacată cu recurs la ICCJ. Carmen Frunză, avocatul care a reprezentat în instanţă firma Cochet SA spune că decizia este "irevocabilă şi executorie". La rândul lor, oficialii Eureko afirmă că asigurătorul are rezerve suficiente pentru a efectua plata.

"Orice decizie judecătorească irevocabilă este respectată de către Eureko, care nu are nicio problemă legată de efectuarea plăţii, dispunând de o solvabilitate de 190% pentru asigurările generale", a declarat pentru ZF Carmen Radu, director adjunct al asigură­torului.

Eureko avea la finalul anului trecut o marjă de solvabilitate disponibilă de peste 34 milioane de lei (8 mil. euro) pe segmentul asigurărilor generale, faţă de 4 milioane de lei cât era nivelul minim cerut de lege. Compania mai subscrie în prezent doar poliţe de sănătate şi accident pe segmentul asigurărilor generale după ce în 2009 a renunţat la mai multe tipuri de poliţe, inclusiv cele de asigurare a mărfurilor. Asigurătorul a raportat anul trecut afaceri de 42 milioane de lei (circa 10 mil. euro) şi a avut pierderi de echivalentul a 1,4 mil. euro. Olandezii au raportat constant pierderi din operaţiunile locale, iar pe piaţă circulă informaţii potrivit cărora se pregătesc să părăsească piaţa românească. Eureko a intrat pe piaţa locală la începutul anilor 2000 prin preluarea grupului elen Interamerican.

Despăgubirea pe care urmează să o achite firmei din Sibiu reprezintă astfel circa două treimi din afacerile derulate într-un an de Eureko. Spre comparaţie, Eureko a avut anul trecut cheltuieli totale cu despăgubirile de 15 milioane de lei (3,5 mil. euro), cele mai multe pe segmentul asigurărilor de viaţă.

Aceasta este una dintre cele mai mari despăgubiri achitate pe piaţa locală de asigurări. Cea mai mare despăgubire, de circa 13 milioane de euro, a fost plătită anul trecut de Generali firmei Niro Investment pentru un incendiu la complexul comercial Dragonul Roşu.

Firma de confecţii Cochet SA se află în stare de insolvenţă, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Compania este înfiinţată în 1992, fiind controlată de Marius Dumitru Bocşa cu o participaţie de peste 95%, şi are un capital social de 676800 de lei.