Tradeville ţinteşte un rulaj mediu de 100.000 de euro pe zi cu acţiunile străine pe ATS-ul BVB

Autor: Stefan Musgociu 07.12.2012

"Targetul nostru pentru acţiunile internaţionale este de 100.000 de euro/zi în următoarele trei luni, faţă de o medie de 35.000 - 40.000 de euro în ultimele trei luni", a declarat, vineri, directorul general al Tradeville, Mihaela Bîciu, cu ocazia intrării acţiunilor Facebook pe sistemul alternativ al BVB.

Şeful Tradeville consideră că atractivitateaacţiunilor Facebook va depinde de măsura în care compania va reuşi să "convertească traficul în bani".

În prezent la BVB, la categoria titlurilor internaţionale de pe ATS-ul BVB sunt tranzacţionate acţiuni emise de 26 companii străine, dintre care 25 au fost aduse de Tradeville. Printre aceste companii se regăsesc Apple, Google, Siemens, BMW şi OMV. Tradeville a adus cele 25 de acţiuni începând din luna iunie a anului trecut.

Pentru tranzacţionarea pe ATS nu este necesar de acordul companiei emitente, precum în cazul unei listări pe o piaţă reglementată, ci doar de avizul operatorului sistemului respectiv.

Casa de brokeraj este market maker pentru aceste acţiuni, astfel că ţine preţul de la Bucureşti la un nivel foarte apropiat de cel de pe piaţa Nasdaq din SUA. Totodată, investitorii găsesc permanent contraparte atât la vânzarea, cât şi la cumpărarea acţiunilor.

Tradeville a anunţat încă din luna august că intenţionează să aducă titlurile Facebook pe sistemul alternativ de tranzacţionare de la BVB.

Imediat după listarea Facebook, în luna mai, Tradeville a permis clienţilor săi să mizeze pe scăderea preţului acestor acţiuni, prin intermediul tranzacţionării contractelor pentru diferenţă (CFD) cu activ suport pe titlurile celei mai mari reţele sociale.

"Când am lansat derivatele pe acţiunile Facebook, am avut chiar şi fani Facebook care au venit şi şi-au deschis cont de tranzacţionare", a afirmat, vineri, purtătorul de cuvânt al Tradeville, Victor Stănilă.

Oferta prin care Facebook s-a listat a fost una dintre cele mai mari derulate în sectorul tehnologic. În primele patru luni pe bursă, preţul acţiunilor Facebook a scăzut puternic, de la 38 de dolari la listare, la sub 18 dolari.

Ulterior, acţiunile au început să recupereze din pierderea severă înregistrată în primele luni, iar de la începutul lunii septembrie preţul a urcat cu aproximativ 38%, astfel că în şedinţa de vineri aceste titluri erau cotate la 26,97 dolari. Preţul este cu aproximativ 30% sub cel la care s-a listat compania.

Acţiunile Facebook sunt tranzacţionate la BVB în lei, iar în primele ore de tranzacţionare au fost realizate cinci operaţiuni în valoare cumulată de 5.200 de lei. Acţiunile companiilor americane pot fi tranzacţionate la Bucureşti în intervalul orar 16:30-18:30.

Pentru ca investitorii români să poată cumpăra acţiuni ale unor companii străine direct de pe Bursa de la Bucureşti brokerul local cumpără titlurile respective de pe bursa externă şi le aduce la tranzacţionare pe sistemul alternativ la BVB.

Tranzacţiile pe unele burse externe au costuri mai ridicate din cauza comisioanelor. Spre exemplu, o investiţie pe piaţa ame­ricană ar trebui să fie în valoare de cel puţin 10.000-15.000 de euro, astfel că aducerea de acţiuni americane la Bucureşti este mai accesibilă pentru micii investitori.

Compania Facebook deţine şi operează cea mai mare reţea socială din lume, lansată în februarie 2004. La mijlocul lunii septembrie din acest an, Facebook a atins un miliard de utilizatori activi lunar. Facebook este acum al doilea cel mai vizitat site de pe Internet, după motorul de căutare Google.

Casa de brokeraj Tradeville este controlată de omul de afaceri Siminel Andrei. El deţine indirect, prin intermediul Annaliesse Investments Limited, 95% din titlurile Tradeville. Andrei este managerul New Century Holdings Advisors, compania care adminstrează fondul de investiţii Broadhurst Investments.