Cum stă industria asigurărilor din Europa Centrală şi de Est: numai două din zece pieţe au crescut anul acesta

Autor: Anelis Baciu 09.12.2012

Majoritatea pieţelor de asigurări din Europa Centrală şi de Est au înregistrat scăderi ale primelor brute subscrise în prima jumătate a acestui an în condiţiile în care situaţia economiei europene rămâne incertă, iar clienţii preferă să-şi reducă cheltuielile cu poliţele de asigurare înaintea tăierii altor costuri.

Subscrierile raportate de zece dintre cele mai importante pieţe din regiune au consemnat o scădere medie de 3% în prima jumătate a acestui an şi au coborât sub 17,8 miliarde de euro, potrivit calculelor realizate pe baza datelor publicate de Media XPrimm. Numai două dintre aceste pieţe - Polonia şi Slovacia - au raportat o creştere a primelor brute subscrise, în timp ce piaţa din Ucraina a stagnat.

Restul pieţelor, inclusiv cea din România, au înregistrat scăderi cuprinse între -1% şi -12%. Cea mai mare scădere a fost înregistrată în Ungaria, în timp ce România a avut cel mai mic ritm de scădere. Trebuie precizat că în Ro­mânia s-a înregistrat o scădere de 1% la valori exprimate în euro, în timp ce exprimate în lei subscrierile au crescut cu aproape 3% pe fondul deprecierii monedei naţionale în faţa euro.

Subscrierile de pe piaţa românească au atins 945 milioane de euro după primele şase luni, în timp ce după primele nouă luni vân­zările de poliţe se ridicau la 1,4 miliarde de euro. Piaţa românească este dominată de asigurările generale, care reprezintă 80% din primele subscrise.

Dintre cele zece pieţe mari, cea mai mare creştere a fost raportată de Polonia - Ă5%, până la 7,8 miliarde de euro. Polonia este şi cea mai mare piaţă de asigurări din regiune, fiind urmată la mare distanţă de Cehia (3,1 miliarde de euro). Următoarele locuri sunt ocupate de Ungaria, Slovenia şi Slovacia, cu subscrieri de circa un miliard de euro. Ucraina şi România ocupă locurile şase şi respectiv şapte.

Dintre pieţele mai puţin relevante din regiune, creşteri au înregistrat în primul semes­tru Belarus, Bosnia Herzegovina sau Letonia. Cea mai mare creştere a fost raportată de asigurătorii din Belarus, cu un plus de 53%. Bosnia şi Letonia au raportat creşteri de o singură cifră.

Pe piaţa din Belarus, vânzările de poliţe au ajuns la 190 milioane de euro, mai bine de 90% din portofoliul companiilor de asigurări din această ţară fiind reprezentate de subscrieri pe clasa asigurărilor generale. Deşi primele sub­scrise au un ritm accelarat de creştere, industria de profil din Belarus este slab dezvoltată, ponderea în produsul intern brut (PIB) a industriei asigurărilor fiind de sub 0,1%.

Criza financiară a debutat mai târziu în Belarus decât în restul Europei, în primăvara anului trecut, iar politica protecţionistă a statului a ţinut deoparte efectele negative ale recesiunii globale. Totuşi, în pofida faptului că volumul subscrierilor urmează un trend ascendent, nivelul atins în primele şase luni ale anului este încă foarte redus.

Industria asigurărilor din Belarus este foarte concentrată, statul deţine poziţia de monopol pe această piaţă, peste jumătate din prime fiind subscrise de un asigurător controlat de statul bielorus. Dintre grupurile străine care concurează cu statul cele mai importante sunt Ergo şi Generali, însă cota lor de piaţă este aproape nesemnificativă de circa 0,7%, res­pectiv 0,6%.

Şi România are una dintre cele mai slab dezvoltate pieţe a asigurărilor din Europa Centală şi de Est, ponderea în PIB înregistrată de această industrie fiind de numai 1,3%. O piaţă din Europa Centrală şi de Est care pre­zintă potenţial pentru asigurători este Polonia, singura ţară din regiune care a reuşit să evite recesiunea economică. De altfel, piaţa polo­neză de asigurări a înregistrat mai multe tran­zacţii în ultimii ani.

În prima parte a anului, cea mai mare parte a veniturilor raportate de asigurătorii care operează pe piaţa poloneză, aproximativ 60% reprezintă subscrieri pe segmentul asigurărilor de viaţă, situaţie care indică gradul de con­ştientizare a importanţei unei poliţe de asi­gurare împotriva unui accident sau în cazul apariţiei unei boli.

Cea mai puternica scădere a subscrierilor a fost înregistrată pe piaţa asigurărilor din Ungaria, industria de profil contactându-se cu peste 12% în primele şase luni ale anului. Ungaria a fost puternic lovită de criza econo­mie şi totodată companiile din domeniul finan­ciar au fost afectate de o serie de decizii drastice ale guvernului de la Budapesta.

Pieţele de asigurări din Europa Centrală şi de Est sunt dominate de marile grupuri euro­pene precum Generali, Allianz sau Vienna In­surance Group. Groupama, AXA sau gigantul american MetLife deţin de asemenea poziţii importante în regiune.

Cele mai multe pieţe din regiune s-au dezvoltat în trecut pe baza segmentului de asigurări generale (în special auto şi property), în timp ce asigurările de viaţă au fost neglijate. Doar în Polonia, Slovacia şi Ungaria asigurările de viaţă deţin mai mult de jumătate din piaţă.

Cea mai scăzută pondere a asigurărilor de viaţă se înregistrează în Ucraina, numai 7% din totalul subscrierilor. Pe piaţa românească, asigurările de viaţă reprezintă o cincime din total. Veniturile din poliţe de asigurări de viaţă ajungeau la echivalentul a 290 mil. euro.

La nivel agregat subscrierile companiilor de asigurări la nivel european au urcat cu circa 3% anual în ultimii zece ani şi au ajuns la 1.074 miliarde de euro anul trecut, potrivit datelor Insurance Europe.