Huawei va aplica schema de ajutor de stat pentru joburi în IT&C din România

Autor: Adrian Seceleanu 06.12.2012

Compania chineză Huawei, unul dintre cei mai mari furnizori globali de echipamente şi servicii pentru operatorii telecom, se pregăteşte să aplice anul vi­itor la schema de ajutor de stat din România destinată firmelor mari care vor crea câte cel puţin 200 de noi locuri de muncă într-o perioadă de trei ani, a declarat Victor Stan, director general al centrului de servicii globale deschis de companie la Bucureşti în februarie 2012 cu o investiţie de 6 mil. euro.

"Vrem să aplicăm pentru schema de ajutor de stat în luna februarie a anului viitor", a spus Stan. Companiile pot aplica pentru această schemă, prin care pot primi până la 50% din salariile plătite angajaţilor, cu condiţia să menţină timp de cinci ani posturile. Această schemă de ajutor de stat şi facilităţile fiscale acordate programatorilor sunt foarte importante pentru companii şi fac din România o destinaţie favorită în regiune pentru asemenea proiecte, potrivit lui Stan.

Şeful centrului Huawei, care a fost până în ianuarie 2008 directorul tehnic al operatorului de telefonie mobilă Telemobil (Zapp), a fost recrutat de chinezi la începutul acestui an. În cei patru ani care au trecut de la plecarea de la Zapp, operator achiziţionat între timp de Cosmote România, Victor Stan a furnizat servicii de consultanţă unor companii precum Romtelecom sau Huawei. Compania are în prezent în România 650 de oameni şi îşi menţine obiectivul de a ajunge în 2014 la 1.500 de angajaţi, a precizat Vlad Doicaru, director general adjunct al Huawei România. "Ne menţinem planul de a ajunge la 1.500 de oameni în România până în 2014. Viteza depinde de proiectele pe care le câş­tigăm", a spus el.

În acest an, Huawei a transferat din China în România o divizie de cercetare & dezvoltare în care lucrează 100 de oameni. "În această divizie lucrează exclusiv chinezi", a precizat Doicaru. Compania îşi menţine estimarea de a înregistra în acest an afaceri de peste 84 mil. euro. Divizia de opera­ţiuni de reţea este cea care a crescut cel mai repede în cadrul companiei, numărul de oameni ajungând la circa 100 în prezent faţă de 30 în iunie. "Suntem mai eficienţi decât un operator, pentru că gestionăm cu acelaşi personal un număr mai mare de reţele", a explicat Stan. De asemenea, diferenţa de salarii dintre România şi ţările vestice este foarte importantă, întrucât un inginer din Occident este plătit de 5-6 ori mai bine ca pe plan local.

Stan: Unii clienţi vor înlocui cablul cu 4G

Unele categorii de clienţi din România vor renunţa cel mai probabil la serviciile fixe în condiţiile în care viteza serviciilor de date prin tehnologia 4G va ajunge la circa 100 Mbps anul viitor, iar unii operatori de telefonie mobilă vor putea furniza astfel inclusiv servicii de televiune HD, estimează Victor Stan. "Odată cu lansarea 4G practic va exista în sfârşit un «Ethernet mobil». Probabil utilizatorii mobili vor putea renunţa la cablu în condiţiile în care unii operatori pot furniza fără nicio problemă servicii de televiziune IP prin 4G. Faţă de 3G care este o tehnologie relativ fluctuantă, 4G este o tehnologie stabilă. Practic, odată cu lansarea 4G se poate spune că va exista cablu aproape peste tot", a spus Stan. El a precizat că viteza şi fiabilitatea tehnologiilor 4G vor permite operatorilor de telefonie mobilă să livreze clien­ţilor inclusiv servicii TV la calitate HD.

În prezent cele mai mari viteze de descărcare a datelor oferite de operatorii locali de telefonie mobilă sunt de 43,2 Mbps, cele mai mari rapide conexiuni de date fiind oferite de operatorii cu linii fixe precum UPC, RCS&RDS şi Romtelecom.

Doar Vodafone a lansat până în prezent servicii 4G în 10 oraşe, cu viteze de descărcare a datelor de până la 75 Mbps, iar anul vi­itor viteza va creşte până la 100 Mbps. Orange, liderul pieţei, va lansa de asemenea în această lună serviciile 4G, iar Cosmote - numărul trei pe telefonie mobilă, a planificat pentru anul viitor lansarea comercială a acestor servicii. Apetitul operatorilor locali de telefonie mobilă pentru investiţiile în 4G va fi dat de succesul comercial al acestor servicii, a spus Victor Stan. "Totul depinde de succesul comercial."

Piaţa locală de echipamente telecom este pe un trend de creştere dar operatorii sunt "precauţi", a adăugat Doicaru.

Huawei este în România furnizor de produse pentru companii precum Orange, Vodafone, Romtelecom, RCS&RDS sau 2K Telecom. Cel mai mare contract din România este cel semnat cu Vodafone, prin care firma chineză a preluat pe o perioadă de cinci ani de zile managementul operaţiunilor de teren pentru reţeaua operatorului, perioadă în care se va ocupa de operaţiuni precum mentenanţa şi construirea de site-uri, precum şi activităţile preventive de infrastructură.

Tehnologie care le permite operatorilor să trateze preferenţial clienţii VIP

Compania chineză are discuţii exploratorii cu un operator de pe piaţa locală de telefonie mobilă pentru implementarea Smart­Care, o tehnologie care i-ar permite companiei telecom să trateze preferenţial clienţii din categoria VIP sau VVIP (very very important person), a declarat Victor Stan.

"Putem trata ca pe nişte VIP-uri abonaţii din reţeaua clientului nostru, cu intervale de optimizare a reţelei pentru aceşti clienţi între 1 şi 5 minute, dar investiţiile sunt uriaşe din partea operatorilor pentru a face aşa ceva. Trebuie practic să-şi dubleze infrastructura cu o infrastructură IT puternică în paralel cu cea veche pentru a putea să realizeze asemenea optimizări per abonat în realtime".

Discuţiile cu operatorul din România sunt momentan exploratorii, compania exprimându-şi doar interesul pentru tehnologia fără a avansa o dată la care ar putea semna un contract de implementare, a precizat Stan.

Cum ar funcţiona această tehnologie? Practic ar permite operatorului să "elibereze" o anumită antenă pentru ca aceasta să fie utilizată de clienţii din categoria VIP sau VVIP. "Dacă eşti utilizator VVIP soluţia Huawei poate trimite ceilalţi utilizatori pe celulele vecine, pentru a elibera sectorul respectiv şi capacitatea pentru tine. Se poate ajunge la nivelul acesta. Arabia Saudită este singurul nostru client pentru aceasta soluţie în prezent. Sunt zeci de milioane de dolari investiţi".

Huawei România are în plan să închirieze noi spaţii, pe fondul extinderii activităţii din centrul de servicii globale, însă momentan compania nu a hotărât care va fi locaţia, şi în prezent nu există un acord pentru închirierea a încă două etaje din clădirea LakeView de pe Bulevardul Barbu Văcărescu din Bucureşti, potrivit reprezentanţilor producătorului chinez de echipamente telecom. "Huawei nu a luat încă decizia asupra locaţiei în care Centrul de Servicii Globale se va extinde în anul 2013", au spus oficialii Huawei.