Românii vor aloca pentru Crăciun şi Revelion un buget mai mare cu 20%

Autor: Mirabela Tiron 05.12.2012

În acest an bugetul mediu alocat de români pentru Crăciun şi Revelion este de 1.255 de lei (279 de euro), mai mare cu 20% în lei faţă de anul anterior, arată un raport al companiei de cercetări MEDNET Marketing Research Center.

Studiul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ pentru Bucureşti şi oraşele cu peste 100.000 locuitori, în perioada 23 -29 noiembrie. Au fost intervievate telefonic 800 persoane cu vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani. Marja de eroare a studiului este de ±3,46%.

"Pentru cumpărarea produselor alimentare, orăşenii intenţionează să aloce cu ocazia sărbătorilor de iarnă un buget mediu de 501 lei comparativ cu 422 de lei anul trecut. Creşterea sumei cheltuite pentru achiziţionarea produselor alimentare poate fi explicată prin creşterea accentuată a nivelului preţurilor alimentelor", potrivit studiului.

Comparând cu anul trecut, produsele nealimentare specifice sărbătorilor de iarnă (haine, încălţăminte, cosmetice) au o pondere relativ similară în bugetul de cheltuieli, orăşenii alocând în medie 414 lei acestei categorii de produse, faţă de 397 de lei anul trecut.

În ceea ce priveşte călătoriile organizate în perioada sărbătorilor de iarnă, în jur de 12% dintre persoanele intervievate au alocat un buget pentru acest tip de cheltuieli, suma medie fiind de 1.384 lei, comparativ cu 1.332 de lei anul trecut.

"O altă categorie de cheltuieli generată de sărbătorile de iarnă este cea a ieşirilor în oraş şi la restaurant. Pentru aceasta, persoanele intervievate intenţionează să aloce, în medie, 372 de lei comparativ cu 366 de lei anul trecut".

Studiul mai arată că procentul celor care intenţionează să ofere cadouri cu ocazia sărbătorilor de Crăciun şi Revelion este în uşoară creştere comparativ cu anul trecut (84,6% în anul acesta faţă de 82,4% anul trecut), suma medie alocată pentru cadouri fiind de 391 lei faţă de 348 de lei anul trecut.

În ceea ce priveşte Revelionul, 88% dintre respondenţi intenţionează să-l petreacă în ţară, în timp ce numai 3,8% vor pleca în străinătate, 2,3% dintre orăşeni lucrând de Revelion

"Dintre cei care vor petrece Revelionul în ţară, marea majoritate (78,6%) vor sărbători acasă, în propria locuinţă sau în locuinţa prietenilor sau a rudelor. Numai 12,3% dintre aceştia vor merge la un restaurant sau club, în timp ce 7,5% vor petrece într-o staţiune montană/balneară", se mai arată în studiul MEDNET.