Combinatul chimic Azomureş va fi delistat vineri de la BVB

Autor: Stefan Musgociu 05.12.2012

Ameropa a propus înaintea delistării Azomureş un preţ similar celui din oferta de preluare, de 2,22 lei/acţiune, pentru fiecare titlu deţinut de acţionarii minoritari. Astfel, traderul elveţian a virat într-un cont 40,8 milioane lei pentru titlurile acţionarilor minoritari, bani pe care aceştia îi pot încasa în schimbul acţiunilor deţinute.

Acţiunile combinatului chimic au fost oprite de la tranzacţionare la bursă pe 21 august, după ce Ameropa a primit aprobarea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru începerea delistării Azomureş. Astfel, ultimul preţ pe bursă al acestor titluri a fost de 2,13 lei/titlu. Calculată la acest preţ, capitalizarea Azomureş este de 1,12 miliarde lei (247,2 milioane euro).

Raportat la preţul propus la delistare, compania Azomureş este evaluată la 1,167 miliarde lei (257,7 milioane euro).

Compania elveţiană Ameropa Holding a cumpărat în martie 75,87% din titlurile Azomureş de la investitorii turci care controlau combinatul, iar apoi a derulat o ofertă de preluare prin care şi-a majorat participaţia la 96,49%.

Ameropa a atins astfel nivelul de la care poate solicita celorlalţi acţionari ai Azomureş să îi vândă acţiunile înainte de delistare. Ameropa Holding a plătit în iunie 240,8 milioane lei (aproape 54 milioane euro) pentru plachetul de 20,62% din acţiunile Azomureş cumpărat în ofertă.

După finalizarea ofertei de preluare, pe bursă preţul acţiunilor Azomureş a fluctuat uşor sub nivelul din ofertă.

Azomureş a înregistrat în primele nouă luni o cifră de afaceri în scădere cu 1,5%, la 1,276 miliarde lei (287,9 milioane euro), pe fondul opririi combinatului timp de o lună pentru revizie, iar profitul net a scăzut cu o treime, la 193,5 milioane lei (43,6 milioane euro).