Alfred Toepfer a câştigat cu grâul românesc o licitaţie de 16 milioane de euro în Egipt

Autor: Gabriel Razi 03.12.2012

Alfred C. Toepfer International, numărul doi de pe piaţa locală a caselor de comerţ cu materii prime agricole, cu afaceri de 436 mil. euro anul trecut, a câştigat în Egipt o licitaţie pentru livrarea a 60.000 de tone de grâu în valoare de 16 milioane de euro.

"Achiziţia de grâu din data de 1 decembrie are urmă­­toarea structură: 55.000 de tone de grâu american de la Cargill la un preţ de 335,8 $/tonă, 60.000 de tone grâu românesc de la Toepfer la un preţ de 362,04 $/tonă, 55.000 de tone de grâu american de la Louis Dreyfus la un preţ de 337,39 $/tonă, 55.000 de tone de grâu american de la Venus la 337,3 $/tonă şi 60.000 de tone de grâu franţuzesc de la Bunge la un preţ de 359,89 $/tonă", se arată în anunţul făcut de GASC, instituţia prin intermediul căreia autorităţile de la Cairo achiziţionează materii prime agricole de pe pieţele internaţionale.

Traderul Alfred Toepfer a reuşit în urma acestei licitaţii să obţină şi cel mai mare preţ, cotaţia obţinută fiind cu 7% peste cea a grâului american, respectiv 1% peste preţul la care a adjudecat o livrare de 55.000 de tone traderul rival Bunge cu grâu franţuzesc.

Victoria Toepfer pe piaţa egipteană vine şi la aproximativ două luni după ce Ameropa, un al trader gigantic aflat în topul primilor cinci jucători din România, a reuşit să câştige la rândul său licitaţii de livrare de grâu pentru piaţa egipteană în valoare totală de 31 milioane de euro. Tranzacţia parafată de Alfred Toepfer marchează şi consolidarea poziţiei traderilor din România pe piaţa egipteană a grâului. Valoarea cumulată de 47 mil. euro a licitaţiilor câştigate în ultimele două luni de Alfred Toepfer şi Ameropa depăşeşte cu o treime valoarea totală a livrărilor făcute în Egipt de traderii prezenţi în România pe întreg parcursul anului trecut.

Egiptul este o miză imensă pentru toţi "greii" din agribusiness

Miza partici­pării traderilor din România la licitaţii în Egipt este imensă având în vedere că economia nord-africană este cel mai mare importator de grâu la nivel mondial.

Pentru a face faţă volatilităţii preţurilor la alimente şi la presiunea unei populaţii în creştere accelerată, autorităţile de la Cairo achiziţionează prin intermediul unei companii de stat an de an aproximativ 10 milioane de tone de grâu de pe pieţele internaţionale.

Valoarea unor astfel de comenzi se ridică la 2-2,5 miliarde de euro, potrivit calculelor ZF.

Cu toate că Egiptul îi atrage ca un magnet pe exportatorii de cereale, jucătorii din România au reuşit să îşi facă loc pe această piaţă abia anul trecut, atunci când comercianţii locali au livrat 188.000 de tone, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Pe lângă sumele puse în joc an de an de egipteni pe piaţa internaţională a grâului, această piaţă este atractivă pentru traderi din România şi din punct de vedere geografic, poziţie ce implică costuri mai mici de transport.

Cât câştigă traderii din vânzarea grâului românesc

Piaţa egipteană a grâului este atractivă şi pentru că preţurile oferite sunt în general peste cotaţiile burselor europene de mărfuri.

Astfel, datele GASC arată că Alfred Toepfer s-a angajat să livreze fiecare din cele 60.000 de tone de grâu pentru un preţ de 362 $/tonă (277,8 euro/tonă), o cotaţie cu circa 6 euro/tonă faţă de valoarea contractelor futures cu livrare în ianuraie tranzacţionate pe bursa de la Paris.

Poziţia geografică apropiată de Egipt implică costuri mai mici de transport pentru traderii de grâu din România

La o livrare de 60.000 de tone, o astfel de diferenţă se traduce prin încasări mai mari cu 360.000 de euro în contul traderului.

Diferenţa dintre preţurile de pe piaţa egipteană şi cea românească este şi mai mare având în vedere că traderul achiziţionează marfa direct de la fermieri. Astfel, statistica oficială a Ministerului Agriculturii arată că pe parcursul acestei veri, perioadă în care casele de comerţ îşi fac o bună parte din achiziţii, a variat între 220-230 euro/tonă. În acest caz diferenţa de preţuri dintre cele două pieţe este de 50 euro/tonă. La un contract de livrare de 60.000 de tone, marja traderului s-ar putea ridica la aproximativ 3 milioane de euro, potrivit calculelor ZF.

Fermierii români au recoltat în această vară 4,7 milioane de tone de grâu, în scădere cu o treime faţă de recolta-record din 2011, declinul producându-se pe fondul condiţiilor meteo nefavorabile. În primele opt luni ale anului exporturile de grâu au ajuns la 279 milioane de euro (1,3 mil. tone), în creştere cu 77% faţă de perioada similară a anului anterior.

Exporturile de materii prime agricole sunt controlate pe plan local de casele de comerţ multinaţionale care, pe lângă Alfred Toepfer, include nume precum Glencore, Cargill sau Nidera.