Piaţa obigaţiunilor corporative din România ar putea ajunge la 1,5 miliarde euro în 2015

Autor: Raluca Ghinea 03.12.2012

În acest an, piaţa obligaţiunilor corporative se situează la nivelul a 200 milioane euro, cu o pondere de 0,15% din Produsul Intern Brut (PIB), potrivit datelor estimate de Cercel la un seminar pe tema finanţării în moneda locală la BNR.

Ponderea obligaţiunilor corporative locale în activele combinate ale instituţiilor financiare non bancare din România este de circa 3% în acest an, la active combinate de 6,7 miliarde euro, iar în 2015 ar putea ajunge la 13%, raportat la active de 11 miliarde euro.

Cercel estimează că ponderea ar putea urca la 18% până în 2020, cu active combinate preconizate de 22 miliarde euro.

În Polonia, spre exemplu, piaţa obligaţiunilor corporative se situează la 12 miliarde euro, reprezentând 3% din PIB. Tot odată, are o pondere de circa 12% din activele combinate ale fondurilor de pensii, fondurilor de investiţii şi societăţilor de asigurare (instituţii financiare non-bancare).

Intermedierea financiară din România este cea mai redusă din Uniunea Europeană, fiind asigurată în proporţie foarte mare de către sectorul bancar.

"Amenajările macroprudenţiale incluse în Basel III, deşi întemeiate dintr-o perspectivă de siguranţă sistemică, plasează constrângeri asimetrice asupra băncilor din România, putând adânci decalajele de intermediere financiară faţă de celelalte ţări din UE", a mai spus Cercel.

Astfel, aceste constrângeri vor impune un management restrictiv al bilanţurilor băncilor şi vor afecta în special creditul corporativ destinat proiectelor de investiţii, de care depinde creşterea economică şi a PIB potenţial, adăugându-se altor elemente de prociclicitate economică.

Pentru dezvoltarea pieţei locale de obligaţiuni corporative este necesară o atitudine proactivă a actorilor implicaţi în dezvoltarea pilonului non-bancar de intermediere financiară.