Mihai Anghel a trecut la agricultura hi-tech: a investit 15 milioane de euro şi a ajuns să lucreze 25.000 ha cu doar 50 de angajaţi

Autor: Gabriel Razi 02.12.2012
Mihai Anghel, proprietarul grupului Cerealcom Dolj, cu afaceri cumulate de circa 120-130 milioane de euro pe an, a ajuns să pună pe picioare un sistem de înaltă tehnologie de 15 milioane de euro prin care monitorizează prin satelit parcursul flotei sale de 40 de combine şi tractoare, dar şi productivitatea sau consumul de combustibil, îngrăşăminte sau pesticide.

"Investiţia în tehnologie s-a ridicat în ultimii doi ani la 15 milioane de euro. Avem toată infrastructura şi tehnologie de la producătorul american de utilaje John Deere. Am reînoit parcul de utilaje pentru că era vechi de 10-15 ani. Avem 40 de utilaje de mare capacitate cu tractoare de 650 şi 350 CP. Monitorizarea utilajelor se face prin satelit, iar operatorul trebuie să urmărească acum ce se întâmplă în spatele tractorului nu în faţă. El trebuie doar să întoarcă utilajul la capătul rândului", explică Mihai Anghel.

Antreprenorul spune că în urma acestei investiţii va reuşi să ţină sub control costurile şi că a început să lucreze cele 25.000 de hectare pe care le administrează cu ajutorul a 50 de angajaţi.

Cu o asemenea schemă de personal grupul lui Anghel se numără printre cei mai eficienţi producători din agricultură. Spre comparaţie Culiţă Tărâţă, un alt mare jucător din agricultură exploatează 65.000 de hectare de teren cu aproximativ 1.000 de angajaţi, adică un om la 65 de hectare. În cazul exploataţiei din Dolj a lui Mihai Anghel raportul este de aproape 8 ori mai mare, un om la 500 de hectare.

Anterior antreprenorul spunea că, odată cu introducerea sistemului de monitorizare a utilajelor agricole şi a consumurilor de carburant, pesticide sau îngrăşă­minte, va reuşi să facă economii de ordinul "milioanelor de euro".

Direcţionarea fondurilor disponibile în ultimii ani în bugetul de investiţii al companiei sale către acest proiect arată şi interesul omului de afaceri pentru a-şi securiza profitul în condiţiile în care afacerile sale rămân dependente de condiţiile meteo.

Arşiţa i-a distrus porumbul

Impactul condiţiilor meteo nefavorabile asupra afacerilor fermierului s-a văzut acut pe parcursul anului acesta având în vedere că seceta i-a dat peste cap planurile după ce productivitatea celor 7.000 de hectare de porumb ale sale a coborât cu 60%. "Am avut o productivitate la porumb de 4 tone/hectar, adică 37% din cât făceam în mod normal."

Reducerea de productivitate pentru porumb a exploataţiei lui Mihai Anghel este în ton cu evoluţia recoltei la nivel de economie în condiţiile în care în acest an producţia totală a coborât cu două treimi, la 4,7 milioane de tone.

Cu toate acestea, Anghel estimează că pierderile sale din porumb sunt minime având în vedere creşterea preţurilor din vară. "Am ieşit pe zero cu porumbul", spune şeful Cerealcom Dolj.

Sistem de irigaţii care stă degeaba în câmp

Dependenţa exploataţiei lui Mihai Anghel de condiţiile meteo este paradoxală pentru că omul de afaceri are instalat pe terenurile sale un sistem de irigaţii despre care spune că a costat 12 milioane de euro în urmă cu opt ani. El nu poate însă să folosească acest sistem ca urmare a costurilor mari pentru energie. "Suntem la nivelul trei de pompare şi cei de la SNIF (Societatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare - n.red. ) mi-au cerut 1.500 de lei pe tona de apă, le-am zis că sunt nebuni, că este mai scumpă decât apa de la robinet."

Antreprenorul adaugă că a decis să se expună riscurilor meteo după ce calculele făcute de el i-au arătat că plata apei la acest nivel i-ar fi dublat costurile. "Am calculat şi m-ar fi costat irigaţiile cât toate celelalte lucrări la un loc."

Costurile mari pentru energia folosită în irigaţii, infrastructura pe butuci şi lipsa investiţiilor făcute de stat în acest domeniu le fac afacerile fermierilor români să fie în totalitate dependente de vreme. Spre exemplu, în acest an au fost irigate numai 120.000 de hectare de teren arabil, adică numai 1,5% din totalul disponibil.

Cum a ajuns Mihai Anghel în "Liga Mare" a fermierilor din România

Mihai Anghel, inginer mecanic la fabrica Dacia din Piteşti înainte de 1990, a intrat în lumea businessului imediat după Revoluţie atunci când cu banii strânşi de la nuntă a început o afacere cu piese de schimb pentru autoturisme şi tractoare.

Ulterior, a achziţionat două tractoare şi două combine şi a început să facă prestări servicii pentru agricultură.

Pasul către lumea cerealelor a fost făcut de antreprenor în momentul în care s-a trezit că are curtea plină de cereale pentru că micii producători cărora le lucra terenurile contra cost nu aveau cash, aşa că plăteau în produse.

În 1999 el a cumpărat de la stat Cerealcom Dolj, în prezent divizia de comerţ cu materii prime a grupului său. Mihai Anghel exploatează 25.000 de hectare de teren, cea mai mare parte luată în arendă de la mici proprietari, deţine capacităţi de stocare a cerealelor de 350.000 de tone. El produce şi vin sub brandul "Domeniile Coroanei Segarcea".