Afacerile bistriţenilor de la RAAL au crescut cu 12% după nouă luni

Autor: Laurentiu Cotu 02.12.2012

ProducÃtorul de sisteme de răcire pentru industria auto RAAL Bistriţa, cu clienţi precum John Deere, Class sau AGCO, a realizat în primele nouă luni o cifră de afaceri de 33,6 mil. euro, cu 12,5% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Compania spune că rezultatul obţinut se înscrie în previziunile bugetului întocmit la începutul anului. Pentru întreg anul 2012 bistriţenii estimează afaceri de circa 43 mil. euro.

Oficialii firmei spun că 99% din producţie merge la export, iar în acest an RAAL a continuat să se extindă pe noi pieţe (Turcia, Franţa şi Finlanda) şi să crească vânzarile pentru clienţi ca JCB, John Deere, Claas, Ingersoll Rand sau ABB.

Pieţele nu au ieşit încă din criză

"Pieţele sunt afectate încă de criza mondială, însă am reuşit să creştem şi prin lansarea unor produse noi. Vom creşte în continuare, în condiţiile în care programul mondial de reducere a poluării şi necesitatea de eficientizare a utilizării resurselor energetice presupun cerinţe de remotorizare pentru utilaje, vehicule, instalaţii şi implicit sisteme noi de răcire", a declarat pentru ZF Transil­vania Paul Ilieş, director general în cadrul companiei RAAL.

Compania produce sis­teme de răcire şi com­ponente ale acestora, radia­toare, răci­toare de ulei, răcitoare de aer şi condensatoare pentru climă (fabricate din aliaje de aluminiu sau oţel inox) pentru utilaje agricole şi de construcţii, aplicaţii industriale, auto, comerciale, instalaţii hidraulice. Principalii clienţi ai RAAL sunt John Deere, Class, AGCO, JCB, Ingersoll Rand, Linde, Parker, Van Hool, Voith, ABB sau Doosan.

Compania are clienţi în peste 20 de ţări, cele mai importante contracte fiind încheiate cu firme din Germania, SUA, Marea Britanie şi Italia. RAAL are două fabrici de componente auto în judeţul Bistriţa-Năsăud şi sucursale în SUA, Italia, Germania şi Olanda, înfiinţate pentru suport logistic, service, marketing şi livrare.

Investiţii de 3 milioane de euro

"Vom continua să dezvoltăm colaborarea cu actualii clienţi pentru care producem utilaje agricole, pentru construcţii şi minier, vehicule comer­ciale şi auto, aplicaţii industriale. Totodată, vom demara colaborări în vederea fabricării unui nou tip de produs, care ne oferă perspective deosebite pentru următorul an", a spus Ilieş. Conducerea companiei a mai spus că pentru acest tip de produs (schimbător de caldură) s-au creat linii tehnologice speciale, capabile să acopere cereri de fabricaţie în serie mare.

"Încă din primul semestru al anului un producător important de utilaje agricole şi tractoare, care va fi principalul beneficiar al acestor produse, ne-a acordat asistenţă, transferand know-how în domeniile tehnic şi de organizare a liniilor tehnologice", a afirmat directorul general RAAL, fără să ofere mai multe informaţii în acest sens.

RAAL şi-a planificat pentru acest an investiţii de 3 mil. euro în vederea creşterii capacităţii de producţie şi a productivităţii muncii. Programul de investiţii prevede, în principal, achiziţionarea şi montarea unor noi utilaje.

În ceea ce priveşte per­sonalul companiei, după primele nouă luni ale acestui an RAAL a ajuns la 1.628 de angajaţi, în condiţiile în care, în perioada ianuarie-sep­tem­brie 2012 au fost recrutaţi 84 de oameni. Compania RAAL a fost înfiinţată în anul 1991 ca societate pe acţiuni, prin desprinderea din compania I.U.T. Bistriţa. Din 1995 firma s-a privatizat, acţionarii fiind salariaţii companiei în proporţie de 93%, restul titlurilor aflându-se în posesia SIF Banat-Crişana.

Compania a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 163 milioane de lei (38,5 milioane de euro), având un număr mediu de 1.424 de angajaţi, conform site-ului Ministerului Finan­ţelor Publice.