Ministerul Sănătăţii accelerează procedura aciziţiei medicamentelor deficitare

Autori: Liliana Gheorghiu - Mediafax , Elvira Gheorghita 29.11.2012

Ministerul Sănătăţii vrea să accelereze procedurile de achiziţii şi decontare a peste o sută de medicamente dificil de procurat, a anunţat, miercuri, secretarul de stat Alexandru Rafila, la dezbaterea publică privind ordinul MS care reglementează această situaţie.

"Vrem să dăm posibilitatea managerilor de spitale să facă achiziţii şi să deconteze cu prioritate medicamentele dificil de procurat", a mai spus secretarul de stat.

El a explicat, de asemenea, că este vorba despre peste o sută de medicamente pentru diverse afecţiuni care nu se mai găsesc pe piaţă, întrucât au un preţ mic, iar preţurile din România sunt cele mai mici din Uniunea Europeană, şi din cauza comerţului paralel.

"Cauzele pentru care s-a ajuns în această situaţie şi anume aceea de a dispărea de pe piaţă medicamentele ieftine, dar foarte solicitate în anumite terapii, sunt preţul scăzut al acestora în condiţiile în care oricum România are deja cele mai mici preţuri din Uniunea Europeană, dar şi din cauza exporturilor paralele. În acest context, MS, prin comisiile de specialitate ale instituţiei, şi Agenţia Naţională a Medicamentului au identificat mai întâi medicamentele deficitare după care verifică dacă acestea au autorizaţie de punere pe piaţă în România, iar dacă nu s-a apelat la autorizaţie pentru nevoi speciale", a explicat secretarul de stat Alexandru Rafila.

Potrivit unui proiect de ordine al MS, supus miercuri dezbaterii publice, spitalele fac achiziţii pentru medicamentele indentificate printre cele o sută de produse dificil de procurat şi le decontează cu prioritate. Astfel că, dacă un spital ar avea nevoie de medicamente oncologice care nu se găsesc pe piaţă, instituţia va face o achiziţie publică după care va primi medicamentele pe care le va deconta cu prioritate.

Potrivit secretarului de stat procurarea medicamentelor care nu se găsesc pe piaţă a început deja, până acum fiind eliberate 50 de autorizaţii speciale pentru achiziţia acestor produse.

În opinia lui, licitaţiile pentru achiziţia acestor produse nu ar putea stârni interesul contestatariilor, întrucât este vorba de preţuri de achiziţie mici.