CFO-ul Raiffeisen: Am reuşit să reducem semnificativ costurile de operare ajustând personalul şi reţeaua

Autor: Razvan Voican 28.11.2012

Raiffeisen Bank şi-a diminuat cu aproape 10% cheltuielile administrative în primele nouă luni ale acestui an, până la 194 mil. euro, inclusiv ca rezultat al reducerii numărului de angajaţi cu circa 7% (peste 400 de oameni) şi al restrângerii reţelei teritoriale cu 14 unităţi.

"Am reuşit să reducem semnificativ costurile de operare, în paralel cu dezvoltarea afacerii şi creşterea veniturilor. Ajustările privind numărul de salariaţi sunt în principal rezultatele eficientizării proceselor interne, optimizării permanente a reţelei de agenţii şi plecărilor naturale, iar scăderea raportului cost/venit cu 7 puncte procentuale (până la 56%) reflectă succesul eforturilor noastre", comentează Bogdan Popa, directorul financiar al băncii.

Cheltuielile administrative au crescut totuşi în T3 comparativ cu T2 ca urmare a unor investiţii în infrastructura IT. Un proiect important de creştere a eficienţei îl constituie realizarea centrului operaţional de la Braşov în care au fost deja transferaţi 450 de angajaţi. Popa spune că activităţile centrului se vor dezvolta şi pe parcursul anului viitor.

Cât priveşte efectivele totale din bancă, nu­mărul angajaţilor a scăzut cu circa 1.340 faţă de vârful atins în 2008 înainte de izbucnirea crizei, ajungând la 5.660 la sfârşitul lunii septembrie. În T3 personalul s-a redus cu 160 de oameni, iar reţeaua a scăzut cu 11 unităţi, până la 530.

Pe partea de business, soldul creditelor originate de austrieci în România a continuat să scadă pentru al treilea trimestru la rând, ajungând la 4,21 mld. euro - cu 4,3% sub nivelul din septembrie 2011.

Bogdan Popa spune că scăderea a fost cauzată atât de volatilitatea cursului de schimb care a afectat valoarea portofoliului de credite în lei, cât şi de condiţiile de piaţă caracterizate printr-o cerere modestă. Un alt efect al mişcărilor de curs a fost creşterea ponderii creditelor în valută din portofoliul băncii, care a urcat la 57%, cu cinci puncte procentuale mai sus decât în urmă cu un an. În T3 soldul creditelor a fost relativ stabil comparativ cu T2, ponderea segmentului de retail rămânând la peste 60%.

În schimb, activele bilanţiere totale au scăzut cu aproape 5% în trimestrul al treilea, până la 6 mld. euro. Popa explică această scădere prin operaţiunile de trezorerie şi de management al lichidităţii realizate de bancă. Potrivit informaţiilor publicate de banca-mamă de la Viena, Raiffeisen şi-a redus în T3 sumele ţinute la BNR.

Depozitele atrase de la clienţi s-au situat la peste 3,8 mld. euro la sfârşitul lunii septembrie, dinamica faţă de perioadele anterioare fiind influenţată de asemenea de volatilitatea cursului.

Pe datele centralizate la Viena raportul credite/depozite s-a îmbunătăţit de la 117% în urmă cu un an la 110%. Pe de altă parte, raportul dintre creditele totale şi finanţările cu caracter stabil atrase de pe piaţa locală a fost de 82,4%, faţă de ţinta de 110% recomandată de supraveghetorii austrieci pentru businessul nou realizat în regiune.

Câştigul din dobânzi a urcat cu 17% la nouă luni, până la 230 mil. euro, în timp ce venitul net din comisioane a scăzut cu peste 18%, însumând 109 mil. euro. "Scăderea de la comisioane şi respectiv creşterea la venituri din dobânzi reprezintă într-o mare măsură un efect tehnic - practic odată cu trecerea la IFRS au avut loc reclasificări. Am reuşit însă să creştem cu 1% veniturile faţă de primele 9 luni din 2011, ceea ce confirmă creşterea businessului nostru în ultimele 12 luni", spune CFO-ul Raiffeisen.

În T3 veniturile băncii au urcat cu 5% faţă de T2, la 116 mil. euro, compensând creşterea cheltuielilor administrative şi majorarea cu aproape 15% a provizioanelor pentru credite neperformante, până la 25 mil. euro. Rata neperformantelor s-a menţinut la 10,3% - nivel cu numai un punct procentual mai mare decât în urmă cu un an, însă rata de acoperire cu provizioane a revenit la peste 72%. La nivelul pieţei rata creditelor neperformante s-a situat la 17,3% la sfârşitul trimestrului al treilea.

"Nu există un sector economic care să fie în mod special problematic, mai ales că avem o bună dispersie a riscului nu numai pe segmente, ci şi pe industrii. În mod particular anul acesta a fost vorba despre câteva cazuri de clienţi corporate pentru care am constituit provizioane suplimentare. În rest, ne continuăm abordarea prudentă în ceea ce priveşte riscul de credit şi reflectarea promptă în situaţiile financiare a deprecierilor din credite", a precizat Popa.