Noii proprietari ai EnergoBit: Sperăm la o dublare a afacerilor în următorii cinci ani, moment în care ne pregătim exitul

Autor: Roxana Petrescu 28.11.2012

Innova Capital, fondul de investiţii polonez care la sfârşitul săptămânii trecute a preluat aproape 53% din acţiunile EnergoBit, unul dintre cei mai importanţi jucători din domeniul furnizării de echipamente şi servicii pentru industria energetică, mizează pe dublarea businessului proaspăt achiziţionat în următorii cinci ani. În acel moment, polonezii ar putea ieşi din afacerea EnergoBit printr-o vânzare de acţiuni, aceasta fiind reţeta după care lucrează majoritatea fondurilor de investiţii.

„Cam 4-5 ani, acesta ar fi orizontul de timp în care rămânem într-o afacere după ce o preluăm. În acest interval noi sperăm să dublăm dimensiunea EnergoBit. Este o afacere pornită de la zero în anii ’90, care a crescut foarte bine şi care sperăm să-şi poată dubla dimensiunea în următorii cinci ani de zile, mai ales organic“, explică Andrzej Bartos, managing partner, Innova Capital.

Pentru anul acesta EnergoBit a anunţat că se aşteaptă la afaceri de 160 de milioane de euro, în creştere cu 10% comparativ cu anul trecut, grupul având circa 900 de angajaţi. EnergoBit este una dintre cele mai importante firme româneşti active în domeniul furnizării de echipamente şi servicii pentru sectorul energetic. Afacerea a fost pusă pe picioare în 1990 de trei clujeni, Péter Pál, Ştefan Gadola şi Ioan Socea, toţi cei trei fiind angajaţi la acel moment în cadrul RENEL. Grupul are acum 16 companii şi două unităţi de producţie, portofoliul de clienţi ai EnergoBit fiind alcătuit din firme precum CEZ (Cehia), Verbund (Austria), Energias de Portugal Renovables, ButanGas sau Petrom.

 

Un an de negocieri

„Am avut câteva motive întemeiate când am luat decizia de a prelua această companie. În primul rând, energia este un sector strategic, este un sector oarecum ocrotit de ceea ce se întâmplă pe plan economic în general. România nu poate funcţiona fără un sistem energetic bun. În al doilea rând, ne-a plăcut viziunea fondatorilor acestui business şi în al treilea rând am găsit aici o echipă de management solidă care s-a descurcat bine în perioada crizei“, spune reprezentantul Innova Capital.

Potrivit acestuia, prima întâlnire cu proprietarii EnergoBit a avut loc în toamna anului trecut, dar negocierile intense au început de la începutul acestei veri. Odată finalizate negocierile, Innova Capital a preluat 52,8% din acţiunile EnergoBit. Un alt pachet de acţiuni a fost achiziţionat de către BERD, restul rămânând sub controlul celor trei clujeni.

 

O tranzacţie de 65 de milioane de euro

Andrzej Bartos nu a dorit să dezvăluie structura exactă a acţionariatului EnergoBit în urma tranzacţiei, dar potrivit informaţiilor disponibile, BERD şi cei trei antreprenori români împreună au în acest moment pachete aproximativ egale. Potrivit unor surse din piaţă, valoarea pachetului de acţiuni preluat de BERD se ridică până la 20 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că valoarea totală a tranzacţiei poate fi estimată la circa 65 de milioane de euro. Reprezentantul Innova Capital nu a dorit să comenteze pe această temă.

 

„A fost un preţ corect“

În ceea ce priveşte planurile de dezvoltare ale companiei, Bartos spune că nu vor exista schimbări de strategie la EnergoBit, compania urmând să se axeze pe aceleaşi domenii care i-au adus creşterea până în acest moment.

„Nu avem planuri de restructurare, ci de dezvoltare. Suntem deschişi la consolidare, chiar şi pe plan regional“, a mai spus reprezentantul Innova Capital.

 

Deschişi la afaceri

Potrivit acestuia, interesul fondului de investiţii polonez în ceea ce priveşte segmentul energetic nu se rezumă doar la piaţa din România, întreaga regiune fiind privită ca o zonă cu potenţial.

„Nu avem bugete stabilite pentu anul viitor, dar vrem să facem 2-3 achiziţii în Europa Centrală. Suntem deschişi la afaceri.“

În afară de EnergoBit, Innova Capital mai controlează pe piaţa locală afacerea La Fântâna.

Potrivit site-ul Innova, fondul polonez are 40 de investiţii în valoare de 500 de milioane de euro în 10 ţări. De obicei, fondul investeşte în companii de talie medie din Europa Centrală, a căror valoare de piaţă variază între 50 şi 125 de milioane de euro.