Filmul expediţiei a doi români în Groenlanda, de 1 decembrie, la TVR 1

Autor: Madalina Cerban 27.11.2012

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, pe 1 decembrie, de la ora 22.30, producătoarea TVR Irina Păcurariu propune telespectatorilor TVR 1 documentarul în premieră "Steag românesc pe gheţurile Groenlandei", filmul expediţiei din 2010 a celor doi români în traversarea calotei glaciare a Groenlandei.

Condiţiile în care alpiniştii Ticu Lăcătuşu şi Cornel Coman au reuşit traversarea calotei glaciare a Groenlandei, pe un traseu neparcurs de nimeni până în prezent, sunt următoarele: 650 km pe schiuri; 650 km cu un bagaj de 100 kg; 37 de zile fără prieteni, familie, informaţie; minus 30 de grade cu vânt polar, viscol şi furtună.

"Cu această aventură, am dorit şi am reuşit să atragem atenţia asupra problemelor de mediu generale şi specifice Groenlandei, respectiv efectele încălzirii globale asupra calotei glaciare a celei mai mari insule a lumii", spune alpinistul Ticu Lăcătuşu. "Î ntreaga noastră conduită pe parcursul expediţiei a fost ecologică. Am dorit să nu lăsăm nicio urmă a trecerii noastre pe la Cercul Polar şi am reuşit. Am lăsat după noi doar urmele schiurilor şi ale săniilor. La punctul final al expediţiei, langă micul aeroport Kangerlussuaq am depozitat la locul potrivit doi saci conţinând aproximativ 45 kg de deşeuri şi resturi menajere ale expediţiei. Sperăm ca gestul nostru să-i inspire pe toţi cei care străbat Carpaţii de acasă, astfel încât să ne putem bucura în continuare de o natură intactă, neprofanată şi fotografiabilă", a continuat alpinistul.

Potrivit TVR, pe 19 aprilie 2010, Ticu Lăcătuşu şi Cornel Coman plecau către Groenlanda, spre ceea ce se preconiza a fi o mare provocare, însă ce a urmat a depăşit până şi aşteptările lor. Natura li s-a împotrivit pentru prima dată când temperaturile încă nu atinseseră punctul de îngheţ, undeva departe de calota glaciară: în Copenhaga. Atât de celebrul nor vulcanic islandez i-a ţinut blocaţi întâi în Danemarca şi apoi în Islanda timp de 10 zile. Acesta a fost primul punct de cotitură al expediţiei: rezervările în lanţ făcute cu mult timp în urmă şi atât de atent planificate s-au dat peste cap. Însă exploratorii nu s-au dat bătuţi, au refăcut itinerariul, astfel că pe 29 aprilie, ora 17.00, ora României, încep traversarea insulei Groenlanda, de la est la vest, pentru a atrage atenţia asupra topirii calotei glaciare. Cu schiurile căptuşite cu piele de focă şi cărând 180 de kilograme de echipament, cei doi exploratori şi-au început călătoria. În cele 37 de zile petrecute au trecut prin momente critice, în care părea că totul li se împotriveşte. Disconfortul fizic, presiunea psihică, dorul de casă şi de cei dragi, toanele naturii, toate dau o dimensiune şi mai mare reuşitei lor, mai spune TVR.