„Vânătorul de bănci“ care a ţintit Carpatica: Nu putem ignora oportunităţile din România

Autor: Roxana Pricop 26.11.2012

Băncile româneşti au intrat pe radarul fondului de private equity AnaCap, cu sediul la Londra şi specializat în achiziţii de subsidiare rămase fără sprijinul grupurilor-mamă. Fondul este pregătit să mobilizeze "capitaluri considerabile" pentru a lua parte la oportunităţile locale.

Fondul AnaCap, cu active în gestiune de 1,3 miliarde de dolari, a fost cotat neoficial anul trecut ca purtând negocieri avansate cu Ilie Carabulea pentru preluarea Băncii Comerciale Carpatica (simbol bursier BCC). Tranzacţia nu s-a mai încheiat însă. Acum alte bănci româneşti ar putea fi pe lista de achiziţii a fondului.

AnaCap ar fi interesat să cumpere toate cele 316 subsidiare ale Royal Bank of Scotland, cu operaţiuni şi în România, potrivit unor surse citate de publicaţia britanică Financial Times.

"Fiind un fond axat pe investiţii în sectorul serviciilor financiare în Europa, nu putem ignora oportunităţile din România, având în vedere potenţialul de creştere economică pe termen lung şi numărul ridicat de locuitori. Gradul redus de penetrare a serviciilor financiare indică posibilităţi de creştere considerabilă pe termen lung în sectoare precum cel bancar, de asigurări sau asset management", au declarat pentru ZF oficiali ai AnaCap.

Fondul a fost foarte activ anul trecut, an când a cumpărat subsidiara din Cehia a băncii italiene Banco Populare şi compania Cabot Financial, specializată în achiziţia de creanţe, de la grupul american Citi. În acest an AnaCap a încheiat un parteneriat cu gigantul american de private equity Blackstone pentru a profita de oportunităţile apărute în sectorul bancar european afectat de criza economică şi de noile reglementări. Potrivit Reuters, cele două fonduri ar urmări tranzacţii de cel puţin 300 milioane de euro.

Romexterra, o bancă de talie mică controlată de grupul maghiar MKB, a fost prima bancă locală achiziţionată de un fond de investiţii de la declanşarea crizei. Începând din aprilie, fondul de private equity Pinebridge controlează instituţia de credit pe care a redenumit-o Nextebank.

Întrebaţi despre potenţialele ţinte de achiziţii în România, oficialii AnaCap au spus:

"Credem că în prezent există oportunităţi de a investi în instituţii financiare inovatoare care să finanţeze creşterea şi să reia creditarea economiei reale şi suntem pregătiţi să mobilizăm capitaluri considerabile pentru a susţine platforme de această natură. Într-o piaţă în care băncile existente sunt preocupate de rezolvarea problemelor legate de calitatea activelor sau sunt lipsite de ajutorul băncilor-mamă care în trecut le susţinuse creşterea, considerăm că există loc pentru ca bănci curate şi agile să crească în mod profitabil punând la dispoziţia clienţilor retail şi a companiilor din România finanţarea atât de necesară în această perioadă".

Fondul AnaCap a fost fondat în anul 2006 de Joe Giannamore, fost bancher la Goldman Sachs şi fost şef al diviziei de finanţare din Marea Britanie a producătorului auto General Motors. Printre investitorii în fondul AnaCap se numără grupurile financiare Goldman Sachs, Allianz şi Morgan Stanley.