Răscumpărările au urcat preţul acţiunilor Bermas Suceava cu 88% pe bursă

Autor: Adrian Cojocar 26.11.2012

Acţiunile producătorului de bere Bermas Suceava (BRM), controlat de salariaţi, au înregistrat de la jumătatea lunii august şi până în prezent un avans de 88% pe bursă, evoluţie care vine în contextul programului de răscumpărări de acţiuni demarat de societate în această perioadă.



De la finele lunii septembrie Bermas a răscumpărat de pe piaţă 1,28 milioane de acţiuni, reprezentând aproape 6% din capitalul companiei pe care a cheltuit până în prezent 1,8 mil. lei (peste 400.000 de euro). Titlurile răscumpărate de companie au reprezentat circa 55% din volumul total de acţiuni tranzacţionat pe bursă în aceeaşi perioadă.

Din cauza lichidităţii reduse a acţiunilor producătorului de bere şi a pachetelor mici la vânzare disponibile pe bursă, cotaţia Bermas a urcat în câteva luni de la 0,8 lei la 1,5 lei în prezent.

Compania a ajuns să fie evaluată pe bursă la 7,1 mil. euro, nivel la care participaţiile deţinute de cei 200 de salariaţi ai Bermas se ridică la 4,1 mil. euro.

Acţionarii societăţii au decis în primăvară să răscumpere un pachet de până la 8% din acţiunile companiei la un preţ de maxim 1,5 lei/acţiune, nivel care a fost atins recent şi la care titlurile Bermas s-au menţinut în ultimele săptămâni.

Acţiunile răscumpărate vor fi utilizate pentru imple­men­tarea unui program de fide­lizare a salariaţilor care se va derula pe o perioadă de cel puţin trei ani.

Avansul acţiunilor Bermas a determinat fondul de investiţii închis STK Emergent să-şi diminueze luna trecută participaţia în companie de la 7,05% la circa 4,7% din acţiuni.

Creşterea puternică a acţiunilor producătorului de bere din ultimele luni vine în contrast cu evoluţia rezultatelor din primele nouă luni când profitul net al Bermas s-a diminuat cu aproape 12% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la circa 2,4 mil. lei (0,54 mil. euro).

Afacerile companiei s-au majorat uşor în intervalul similar, cu 3,1%, la 21,3 mil. lei (4,8 mil. euro) ca urmare a creşterii preţurilor de vânzare.

Pe de altă parte, în volum, Bermas şi-a redus producţia cu 4,6% în primele trei trimestre ale acestui an, ca urmare a condiţiilor meteo nefavorabile din primăvara acestui an, dar şi a concurenţei tot mai agresive din partea multinaţionalelor care controlează piaţa, precum Heineken, SAB Miller - producătorul mărcilor Ursus şi Timişoreana, Starbev (Bergenbier) sau Tuborg, care dispun de bugete de promovare consistente.

În primele nouă luni compania le-a acordat distribuitorilor discouturi de 5,6 mil. lei, cu 12% mai mari decât în aceeaşi perioadă din 2011, care au afectat profitul societăţii.

O altă cauză pentru scăderea profitului a fost majorarea cu 14% a cheltuielilor cu materiile prime, precum malţ, hamei, orz, orzoiacă, şi care au cea mai mare pondere în totalul cheltuielilor. Cheltuielile salariale s-au majorat de asemenea cu 6,8% în primele nouă luni şi au ajuns la 5,05 mil. lei (1,14 mil. euro).

În aceste condiţii, profitul din exploatare al Bermas a coborât cu 11% în primele trei trimestre, la puţin peste 3 mil. lei (677.000 de euro).

Marii jucători au achiziţionat în ultimii ani producători locali mai mici, precum Haber Haţeg, Bere Mureş şi Bere Azuga pentru a-şi consolida poziţia pe piaţă, motiv pentru care pe piaţă au rămas foarte puţini pro­ducători locali indepen­denţi. Cei mai mari sunt Euro­pean Drinks, Ro­maqua, Martens Galaţi, Albrau Oneşti şi Bermas Suceava. Din acest motiv producătorul de bere sucevean rămâne o ţintă de preluare de către un investitor strategic.

În paralel cu programul de răs­cum­părare de acţiuni Bermas le-a acordat acţio­narilor în acest an dividende în valoare de 1,3 mil. lei, uşor mai scăzute faţă de anul precedent.

Raportat la preţul de la acea dată din piaţă, randamentul brut din dividendele acordate de Bermas s-a cifrat la circa 6%.

Bermas a avut o politică stabilă de dividend, fiind una dintre puţinele companii listate care au distribuit dividende în fiecare an din 2001 până în prezent.

Asociaţia Victoria Bermas deţine 30,8% din acţiuni, iar PAS Bermas deţine 20,8% din acţiuni, în timp ce principalul acţionar minoritar, fondul de investiţii STK Emergent, şi-a redus participaţia sub pragul de 5%.