Regele cerealelor din Elveţia a venit în România

Autori: Adrian Cojocar , Gabriel Razi 22.11.2012

Miliardarul elveţian Andreas Henry Zivy, proprietarul grupului Ameropa, a fost prezent săptămâna aceasta la Bucureşti cu oca­zia cele­bră­rii a 50 de ani de existenţă a pro­du­că­torului de îngrăţăminte chimice Azomureş Târgu-Mureş, pe care l-a achiziţionat la începutul anului.

Aceasta este una din puţinele apa­­riţii în public ale magnatului. El este cunoscut în mediul de bu­siness ca un personaj extrem de mo­dest şi discret. "Trebuie să atingem standarde de competivitate interna­ţio­nale în termeni de eficienţă energetică şi productivitate pentru a putea concura cu produ­că­tori «low cost» din ţări precum Egipt, Algeria şi datorită gazelor de şist şi cu SUA", a declarat Zivy. El a reuşit să clădească în jurul său imaginea unei prezenţe "fantomatice" în tradingul mon­dial de materii prime agricole. Miliardarul elve­ţian pare să respecte o cutumă a discreţiei totale într-o industrie în care o astfel de poziţie, adoptată şi de familia Cargill sau de Marc Rich, şeful Glencore, a devenit o regulă nescrisă.

Despre Andreas Zivy se ştie că a moştenit în urmă cu doi ani un ade­vărat imperiu cu structuri de comerţ de materii prime agricole şi fertilizatori ce operează în 28 de ţări şi care are peste 4.500 de angajaţi. Grupul a fost clădit imediat după al Doilea Război Mondial de Felix Zivy, tatăl actualului proprietar al Azomureş.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro