După Continental, şi Pirelli anunţă o investiţie de 105 mil. euro în fabrica de anvelope de la Slatina

Autor: Bogdan Alecu 21.11.2012

În perioada 2013-2017 producătorul italian de anvelope Pirelli va investi 105 mil. euro pentru creşterea ca­pa­ci­tă­ţii de producţie a fabricii de la Sla­tina, sumă la care Guvernul îşi va aduce o contribuţie de 35 de milioane de euro.

Proiectul de extindere a fost anunţat la scurt timp după ce divizia de anvelope a grupului Continental a finalizat investiţii de peste 50 mil. euro în fabrica de la Timişoara în ceea ce priveşte producţia de materie primă.

Noua investiţie a italienilor la Slatina va majora suprafaţa fabricii de la 180.000 de metri pătraţi în prezent la 200.000 de metri pătraţi în 2017 şi, implicit, capacitatea de producţie în cadrul fabricii de anvelope premium la 13 milioane de unităţi anual.

În prezent capacitatea de producţie instalată este de circa 8,5 milioane de unităţi anual, iar la finalul anului 2013 se va atinge un volum de 10 milioane de anvelope. Noul proiect se adaugă planului de investiţii realizat în perioada 2005-2014, astfel încât valoarea totală a investiţiilor grupului italian va urca la 555 de milioane de euro. În plus, pe lângă cei 3.000 de salariaţi care lucrează în prezent la fabrica din Slatina, italienii vor mai angaja 500 de oameni până în 2017.

Fabrica de anvelope este una dintre cele mai moderne din lume şi produce modele din gama premium, precum Winter, UHP Winter, High Performance, Ultra-High-Performance, Runflat şi SUV, anvelopele produse în România echipând inclusiv automobile precum Porsche Cayenne, dar şi modele din gama Mercedes-Benz sau Audi.

Pe de altă parte, la Timişoara grupul german Continental a investit în ultimul an peste 50 mil. euro în creşterea autonomiei fabricii, care nu va mai depinde de alte centre din Europa pentru livrarea de materie primă.

"Am finalizat anul acesta o investiţie de 52 mil. euro în ceea ce priveşte materia primă pentru anvelope. Prin acest proiect am devenit independenţi de importurile de materie primă, ne-am redus costurile şi am devenit mai flexibili. Spre exemplu, în unele ierni mai existau probleme cu livrările la fabrică, iar acestea afectau producţia", a spus Pedro Carreira, directorul general al Continental Anvelope Timişoara.

Per total, Continental a investit peste 271 mil. euro în ultimii 12 ani în fabrica de anvelope de la Timişoara, pe măsură ce producţia a crescut de la 1,2 milioane de anvelope în 2001 la 14,8 milioane de unităţi în 2011, iar ţinta pentru anul viitor este de 16 milioane de anvelope din toate cele peste zece branduri ale concernului german. În ceea ce priveşte numărul angajaţilor, acesta a crescut odată cu producţia de la 200 la 1.800 în acelaşi interval.

"Anul trecut nu doar am crescut producţia, ci am crescut şi complexitatea. Iniţial uzina era proiectată pentru fabricarea de anvelope de 13, 14 şi 15 inchi, iar acum producem şi de 18 inchi, iar de anul viitor vor intra în producţie şi cele de 20 de inchi (utilizate pe automobile sport şi limuzine de lux - n.red.). În plus, vom produce anvelope cu indice de viteză Z, care pot rula cu peste 300 km/h", a spus Carreira.

La Timişoara se produc în continuare şi anvelope de 13 inchi, dar şi unele special proiectate pentru automobile electrice mai înguste.

Pe piaţa locală mai sunt prezenţi şi francezii de la Michelin, care produc anvelope în două fabrici din judeţele Prahova şi Sălaj.