CNA: România TV, amendată cu 20.000 de lei, pentru jignirile lui Becali la adresa Adrianei Săftoiu

Autor: Madalina Cerban 20.11.2012

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de marţi, mai multe emisiuni difuzate în octombrie şi noiembrie de televiziunea România TV.

Astfel, în emisiunea "Ştirile Serii" de la ora 20.00 din data de 13 noiembrie, Gigi Becali, candidat al USL la alegerile parlamentare, a intervenit prin telefon şi a avut un schimb de replici cu jurnalista Andreea Pora, prezentă în studio. Emisiunea este încadrată de post ca fiind "dezbatere electorală".

În emisiune, Gigi Becali a spus: "Nu intru eu cu Andreea Pora în discuţie, Becali să intre în discuţie cu ciocănitoarea Pora!!". Moderatoarea emisiunii, Laura Chiriac, i-a cerut să nu o mai numească aşa pe Andreea Pora, însă Becali a continuat în acelaşi fel.

La rândul său, Andreea Pora a spus în emisiune că nu doreşte să aibă niciun dialog cu Gigi Becali, precizând că în caz contrar va pleca din emisiune.

Pe de altă parte, în emisiunea "România 60 de minute", difuzată pe 15 noiembrie, între orele 17.00 - 18.00, şi încadrată de post ca fiind "dezbatere electorală", printre invitaţii în studio s-a numărat şi Adriana Săftoiu, în calitate de reprezentant al USL. În aceeaşi emisiune a intervenit telefonic şi Gigi Becali, candidat al USL la alegerile parlamentare.

În emisiune, Gigi Becali a spus despre Adriana Săftoiu: "Dacă aş avea în familia mea o femeie ca tine, aş exila-o. Ar fi cea mai mare ruşine a familiei mele să existe o femeie ca tine în familia mea, care stă prin scări de blocuri".

Moderatoarea emisiunii, Sorina Matei, a intervenit şi l-a rugat pe Gigi Becali să nu mai jignească, în timp ce Adriana Săftoiu a spus: "Ba da, ăsta este rostul emisiunii. De fiecare dată când este chemat Becali, aici se ajunge". Ulterior, discuţia a degenerat, Becali spunând printre altele: "Pufuleţ! Vai, pufuleţ, te-ai supărat! Tu aveai bărbat acasă şi erai pufuleţul lui Traian Băsescu!".

CNA a analizat şi emisiunea "România de la ora 12.00", difuzată la România TV pe 15 octombrie. În studio au fost invitaţi, pentru a comenta intrarea lui Gigi Becali în PNL, politologul Radu Carp şi sindicalistul Dragoş Frumosu. În timpul emisiunii a fost făcută legătura în direct în faţa sediului PNL, unde a fost intervievat Gigi Becali. Acesta, deranjat de anumite comentarii făcute în studio de invitatul Radu Carp, i-a adresat o serie de invective. "(...) cum poţi să vorbeşti asemenea prostii, cine naiba te cheamă pe tine la televizor, că, după ce că eşti şi prost, mai eşti şi urât şi chelios", a spus Becali adresându-i-se lui Carp.

După ce au analizat emisiunile respective, membrii CNA au decis să aplice, la propunerea lui Ioan Onisei, o amendă de 20.000 de lei postului România TV. Sancţiunea a fost aprobată cu 8 voturi "pentru" (Gelu Trandafir, Lorand Turos, Valentin-Alexandru Jucan, Narcisa Iorga, Ioan Onisei, Răsvan Popescu, Christian Mititelu şi Mircea Valeriu Deacă), în timp ce Cristina Trepcea şi Mihai Mălaimare au votat "împotriva" sancţiunii.

Cristina Trepcea a spus că moderatorii respectivelor emisiuni "au făcut atât cât au putut", dar electoratul trebuie să ştie cu cine votează. "Eu văd asta drept campanie electorală. Acesta (Gigi Becali, n.r.) este un om pe care oamenii trebuie să ştie dacă îl aleg sau nu", a spus Trepcea.

La rândul său, Roxana Niculescu, directorul de programe al România TV, a spus că moderatorii au intervenit ferm de fiecare dată când Gigi Becali a avut derapaje de limbaj.

"Invitaţi oameni de genul acesta pentru a face un divertisment penibil, în loc să informaţi publicul", i-a spus, în schimb, Christian Mititelu. El a adăugat că Gigi Becali este "creaţia televiziunilor".

O părere similară a avut şi Valentin-Alexandru Jucan. "Gigi Becali este produsul televiziunilor. A ajuns din oier europarlamentar datorită televiziunilor", a spus Jucan.

Pe de altă parte, Narcisa Iorga, un alt membru al CNA, a spus că, din punctul ei de vedere, Gigi Becali nu a fost oprit în emisiunile respective, ci a fost "stimulat".

Amenda de 20.000 de lei aplicată România TV a fost votată pentru încălcarea articolului 3, alineatul 1 din Legea audiovizualului - "Prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului", a articolului 30 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine", a articolului 34, alineatul 1 din Cod - "Orice persoană are dreptul la propria imagine", dar şi articolului 40, alineatul 3 din Cod - "Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă".