Românii au făcut plăţi cu cardul de 4 mld. euro, dar au retras de patru ori mai mult de la bancomate

Autor: Ciprian Botea 18.11.2012

Volumul plăţilor efectuate cu cardul în magazine şi pe internet a depăşit 17 miliarde de lei (4 mld. euro) în perioada ianuarie-septembrie şi a reprezentat 18% din totalul tranzacţiilor cu cardurile emise de băncile locale.

Grosul tranzacţiilor este re­prezentat în continuare de retragerile de numerar de la bancomat, care au însumat peste 79 de miliarde de lei (18 mld. euro) în primele nouă luni, dar în ultima perioadă plăţile cu cardul au câştigat din ce în ce mai mult teren. Astfel, acestea au ajuns în prezent la aproape o cincime din totalul tranzacţiilor de la sub 15% în urmă cu patru ani, arată datele BNR.

"Utilizarea mai frecventă a cardurilor vine pe fondul întăririi reţelelor de accep­tare, al apariţiei magazinelor online serioase şi a site-urilor cu discounturi. Utilizarea pe internet a fost încurajată de creşterea încre­de­rii consumatorilor, dar şi de faptul că în mediul online se găsesc cele mai bune oferte de preţuri. Din punctul de vedere al frau­delor riscurile sunt zero pentru că aproape toate cardurile au fost convertite la teh­nologia cip", consideră Adrian Apol­zan, preşedintele Asociaţiei de Plăţi Electronice din România (APERO).

Volumul total al plăţilor efectuate cu cele peste 13 milioane de carduri aflate în circulaţie pe piaţa locală s-a apropiat de 96 miliarde de lei (22 mld. euro) în primele nouă luni, fiind în creştere cu 11% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut. Tranzacţiile la comercianţi şi cele pe inter­net au înregistrat însă un ritm de creş­tere mai accelerat, de circa 20%.

Alternativa plăţilor cu cardul a început să fie promovată mai agresiv de bancheri abia în ultimii ani, odată cu extinderea re­ţelei de acceptare şi în condiţiile în care aceştia caută surse suplimentare de venit. Cardurile de credit au ajuns să fie folosite aproape exclusiv pentru tranzacţii la co­mercianţi.

Bancherii îşi îndreaptă atenţia spre car­durile de credit şi promit reduceri de co­mi­sioane sau bonusuri la cumpărături pentru a resuscita vânzările sau pentru a-şi creşte rulajele. Astfel, numărul de carduri de credit a crescut cu circa 60.000 doar în pe­rioada iulie-septembrie şi a ajuns la aproape 2,2 milioane.

La acestea se adaugă alte 11 milioane de carduri de debit, majoritatea ataşate unor conturi de salariu sau de pensie. Plăţile cu cardurile de debit au fost de circa 14 mld. lei în primele trei trimestre, în condi­ţiile în care în ultima perioadă acestea au început să fie utilizate mai des pentru plăţi la comercianţi şi nu doar pentru retrageri de numerar.

Creşterea tranzacţiilor la comercianţi vine şi în contextul în care bancherii şi-au extins reţelele de acceptare şi numărul de POS-uri instalate la comercianţi a crescut cu 50% în ultimii patru ani. La sfârşitul lunii septembrie existau pe piaţă peste 125.000 de POS-uri după ce într-un interval de numai trei luni au fost instalate peste 1.500 de terminale. Numărul de ATM-uri a continuat însă să scadă şi a ajuns la 10.900 de unităţi în septembrie, fenomen înregistrat şi în trimes­trele anterioare şi care se datorează închide­rilor de sucursale şi agenţii.