Tibor Pandi, şeful Citibank de la Bucureşti, preia şi afacerile sucursalei din Bulgaria

Autor: Razvan Voican 18.11.2012

Adela Rădulescu, unul dintre veteranii băncii, a fost avansată director regional de operaţiuni pentru România, Cehia, Slovacia, Bulgaria şi Israel.

Tibor Pandi, directorul general al Citibank România, a preluat din această lună şi coordonarea sucursalei din Bulgaria, devenind director regional responsabil cu ambele pieţe.

În Bulgaria americanii au doar afaceri de cor­porate şi investment banking, bilanţul local fiind la aproximativ un sfert faţă de cel din România, care se ridica la peste 5 mld. lei (aproape 1,2 mld. euro) la sfârşitul anului trecut.

Avansarea lui Pandi vine după circa doi ani şi jumătate de când a fost numit la conducerea Citibank România. Din prima parte a acestui an el a început să coordoneze direct businessul cu clienţi corporate după ce Răzvan Bădălicescu şi-a încheiat colaborarea cu banca, iar postul său de director general adjunct a fost desfiinţat.

În pofida unei pieţe dificile şi a concurenţei dure de pe zona clienţilor companii locale mari şi multinaţionale, Pandi, 43 de ani, a raportat pe 2011 creşterea portofoliului de credite cu 26% şi un profit net majorat cu 25%, banca specializată în afaceri cor­po­rate menţinându-se în topul celor mai profitabile instituţii de credit de pe piaţă.

El nu este singurul membru al conducerii Citi­bank România care primeşte o extindere a respon­sabil­i­tăţilor, americanii recompensând cu avansări mai mulţi bancheri români care s-au dovedit fideli băncii.

Adela Rădulescu, unul dintre veteranii Citi care face parte din echipa de start a băncii din 1996, a fost promovată ca director regional de operaţiuni având în coordonare cinci pieţe: România, Cehia, Slovacia, Bulgaria şi Israel. Ea ocupă şi poziţia de director general adjunct al Citi România.

De asemenea, Mihaela Nacu, care lucrează în Citi de peste 10 ani, a fost avansată în urmă cu câteva luni în funcţia de director executiv pe zona de consumer, în locul lui Kumar Ramachandran. Americanii şi-au extins de-abia în 2008 portofoliul local cu carduri de credit şi servicii pentru persoane fizice. Conducerea vânzărilor pe segmentul de wealth management a fost preluată vara trecută de Claudia Butac care l-a în­lo­cu­it pe Luis Tomassoni venind din grupul Euro­bank. Ea a condus pentru circa doi ani şi jumătate por­tofoliul de private banking al Bancpost şi are multă experienţă pe zona de securities, lucrând în acest domeniu inclusiv la fosta ABN Amro devenită RBS.

Anul 2012 se anunţa un an cu potenţial pentru afacerile locale ale Citi. Americanii au câştigat alături de BRD, Societe Generale şi Interca­pital mandatul de listare a Hidroelectrica, considerată cea mai valoroasă com­panie a statului, însă intrarea acesteia în insol­venţă a lăsat proiectul în aer.

De asemenea, Citigroup a fost angajat de Fondul Proprietatea ca intermediar al vânzării de acţiuni deţinute în mai multe companii din sectorul energetic, însă deocamdată nu a fost raportată nicio tranzacţie.

În schimb, Citigroup a făcut parte din echi­pa de manageri care s-a ocupat de emisiunea de eurobon­duri a României lansată la în­ce­putul acestei luni şi prin care statul a împru­mutat 1,5 miliarde de euro cu un cupon minim record de 4,5% şi un randament foarte apro­piat de pragul de 5%. De asemenea, Citi a fost în consorţiul care a readus România pe piaţa americană în prima parte a lui 2012 după o pauză de 16 ani, prin plasarea a două emisiuni succesive de bonduri în dolari însumând 2,25 mld. dolari.