Andronescu: Introducerea finanţării "per capita" în învăţământul particular - în funcţie de buget

Autori: Andreea Tobias , Marian Buga 16.11.2012

Întrebată de jurnalişti, într-o conferinţă de presă la Prefectura Arad, dacă învăţământul particular va avea alocare bugetară din următorul an şcolar, cum prevede legislaţia referitoare la finanţarea şcolilor în funcţie de numărul de elevi, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că depinde de bugetul care va fi alocat învăţământului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Acum nu există bani prevăzuţi în buget, deci nu beneficiază (învăţământul particular acreditat – n.r.) anul acesta. Dacă va primi bani prin buget, doar din anul şcolar 2013-2014", a spus Andronescu.

Întrebată de ce nu au fost alocaţi bani, în condiţiile în care în lege este prevăzut că şi învăţământul particular acreditat trebuie finanţat "per capita", Andronescu a răspuns că "ar trebui întrebaţi cei care au făcut bugetul de ce nu au cuprins resursele necesare".

Potrivit ministrului, există circa 80.000 de elevi în învăţământul particular din primele zece clase obligatorii.

Referitor la impactul pe care îl are asupra bugetelor şcolilor acest tip de finanţare, introdusă din acest an şcolar, Andronescu a spus că "există un mai mare interes al şcolilor bune de a atrage mai mulţi elevi, în măsura în care infrastructura şcolară le permite acest lucru".

"Am avut şi nişte exagerări, de exemplu şcoli în Bucureşti care s-au lăcomit să înscrie copii în mai multe clase pregătitoare şi până la urmă a trebuit să trimitem acei copii în alte clădiri decât clădirile şcolii", a adăugat Andronescu.