Sibiu: Prima tranşă de doze de vaccin antigripal primită de DSP acoperă 15,7 la sută din necesar

Autori: Pacala Dana , Elida Cremene 15.11.2012

Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu, Simona Berariu, aceasta este doar prima tranşă de vaccin antigripal, însă nu se ştie când va ajunge şi nici câte doze va avea cea de-a doua tranşă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Prima tranşă de vaccin este de 11.700 de doze, ceea ce înseamnă 15,7 la sută din totalul celor peste 74.400 de persoane inventariate în judeţ. Cifra este mică, aşteptăm tranşa a doua, însă acum vorbim despre ceea ce avem, adică această tranşă. Nu ştim deocamdată câte doze vor mai fi repartizate şi nici când va ajunge a doua tranşă", a declarat Simona Berariu.

Potrivit sursei citate, în medie, în judeţul Sibiu, anual au fost repartizate aproximativ 25.000 de doze, în două tranşe.

Conform unui comunicat de presă al DSP Sibiu, campania de vaccinare antigripală a început, joi, cu vaccinul oferit gratuit de Ministerul Sănătăţii.

În judeţul Sibiu, 4.700 de doze vor fi distribuite pentru vaccinarea persoanelor instituţionalizate şi a personalului medical din sectoarele de risc, iar restul de 7.000 de doze vor fi distribuite medicilor de familie pentru vaccinarea celorlalte categorii de risc.

DSP Sibiu mai spune că, deşi au fost raportate săptămânal cazuri cu simptome asemănătoare gripei, până joi nu s-a confirmat în laborator niciun caz de gripă în judeţul Sibiu.

Conform strategiei Ministerului Sănătăţii, în sezonul 2012-2013 vor fi achiziţionate, la nivel naţional, un milion de doze de vaccin antigripal, din care au fost repartizate până în prezent jumătate, iar restul dozelor vor fi distribuite în cea de-a doua tranşă.

Recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi ale Centrului European pentru Controlul Bolilor arată că vor fi imunizate, cu prioritate, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, cele cu boli cronice, gravide, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personalul medical.