Veniturile Remarul 16 Februarie s-au înjumătăţit în primele nouă luni; firma a trecut pe pierdere

Autor: Ioan Dornescu 14.11.2012

Cheltuielile Remarul 16 Februarie au scăzut cu 45%, la 32,5 milioane lei, de la 59,6 milioane lei în primele nouă luni ale anului trecut, potrivit raportului financiar.

Compania de reparaţii şi modernizare a materialului rulant a avut în intervalul ianuarie-septembrie afaceri de 28,4 milioane lei, mai mici cu 51% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când rulajul s-a plasat la 58,8 milioane lei.

"Efectele favorabile ce decurg din faptul că societatea a înregistrat profit din activitatea de exploatare la 30 septembrie 2012 au fost anulate de pierderea înregistrată din activitatea financiară (...).
Rezultatul negativ din activitatea financiară se datorează dobânzilor aferente creditelor angajate pentru livrarea automotoarelor tip ADH1l pentru SNTFC CFR Călători, valoarea acestora nefiind încasată nici până în prezent", se spune în raport.

Cheltuielile financiare au totalizat la 3,03 milioane lei, din care cele cu dobânzile se ridică la 2,8 milioane lei.

Compania precizează că veniturile au fost mai mici în acest an atât din cauza schimbării structurii producţiei, în care ponderea cea mai mare au avut-o reparaţiile, cât şi situaţiei economice şi implicit a beneficiarilor, care nu şi-au permis modernizări sau reparaţii la mai multe locomotive, ceea ce a dus la comenzi mai puţine.

"Societăţile CFR nu au solicitat nicio reparaţie în acest an, iar alţi proprietari de material rulant şi-au redus cheltuielile cu reparaţiile", se mai arată în raport.

Compania este controlată de firma Transferoviar Grup, deţinută de Călin Mitică, cu 32,96% din titluri, şi Monica Băiculescu - 32,7%.

Cel mai recent transfer cu titlurile companiei, listate pe piaţa Rasdaq a Bursei, a fost realizat marţi, când preţul a stagnat la 12,5 lei pe acţiune. La această cotaţie, capitalizarea companiei este de 25,5 milioane lei (5,6 milioane euro).