Excedentul comercial al Chinei a crescut cu 15,5% în octombrie faţă de luna precedentă

Autor: Anelis Baciu 11.11.2012

China a înregistrat în luna octombrie a acestui an un avans puternic al  exporturilor şi al excedentului comercial, fapt care atrage atenţia asupra ritmului accelerat de creştere a celei de-a doua economii mondiale, informează Le Figaro.

Exporturile Chinei s-au ridicat la 175,6 miliarde de dolari în octombrie, în urcare cu 11,6% faţă de luna anterioară , în timp ce valoarea bunurilor importate a fost de 143,6 miliarde de dolari, cu doar 2,4% mai mult decât în septembrie, potrivit datelor furnizate de instituţiilor vamale.

Astfel excedentul comercial al Chinei a avansat de la 27,7 miliarde de dolari în septembrie la 32 miliarde de dolari luna trecută.

În primele zece luni ale acestui an China a exportat bunuri în valoare de 1670,9 miliarde de dolari, cu 7,8% mai mult decât în acelaşi interval al anului anterior.

Şi importurile au avansat în perioada ianuarie-octombrie a lui 2012, până la1490,7 miliarde de dolari, însă ritmul de creştere mai redus decât cel al exporturilor a permis Chinei să raporteze un excedent comercial de 180,2 miliarde de dolari după primele opt luni ale acestui an.