Sibex estimează pentru acest an pierderi de 1,6 mil. lei, de aproape trei ori peste cele din 2011

Autor: Stefan Musgociu 08.11.2012

Consiliul de Administraţie al Bursei de la Sibiu estimează pentru acest an pierderi de 1,6 milioane lei, de 2,6 ori mai mari decât cele înregistrate anul trecut, ca urmare a creşterii mai accelerate a cheltuielilor decât dinamica veniturilor.

În bugetul iniţial pentru acest an, aprobat de acţionari în luna aprilie, era prevăzut un profit de 767.000 de lei pentru tot anul, după ce în 2011, Sibex a consemnat pierderi de 596.000 de lei.

Bugetul a fost rectificat recent de conducerea Sibex şi urmează să fie votat de acţionari într-o AGA programată pentru 10 decembrie.

Bursa de la Sibiu a consemnat în primele nouă luni pierderi de 678.000 de lei, de 2,6 ori mai mari decât rezultatul negativ din perioada similară a anului trecut, de 258.000 de lei.

Potrivit bugetului rectificat, veniturile ar urma să crească în acest an cu 12%, la 2,6 milioane lei, faţă de 2,4 milioane lei în precedentul exerciţiu financiar. Valoarea rectificată este cu 41% sub cea estimată iniţial, de 4,4 milioane lei.

În primele nouă luni, Sibex a înregistrat venituri în creştere cu 26%, la 2,2 milioane lei, de la 1,7 milioane lei în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Totuşi, cheltuielile sunt estimate să urce cu 44% în acest an, la 4,2 milioane lei, de la 2,9 milioane lei, potrivit rectificării bugetului. Deja după primele nouă luni, cheltuielile au ajuns la 2,9 milioane lei, sumă cu 44% peste cea din perioada similară a anului trecut, de 2 milioane lei.

Noul nivel estimat al cheltuielilor este cu 13% peste cel din varianta iniţială a bugetului, de 3,7 milioane lei.

Printre costurile rectificate în creştere se regăsesc cele legate de chirii, impozite şi taxe la CNVM, audit, onorariile avocaţilor precum şi deplasările directorului general şi ale Consiliului de Administraţie.

Pe de altă parte, au fost prevăzute rectificări în jos ale costurilor legate de marketing, servicii cu colaboratori, precum şi de la fondul de premiere.

În AGA programată pentru 10 decembrie, acţionarii vor trebui să discute şi un buget preliminar pentru primele patru luni ale anului viitor, în condiţiile în care de regulă AGA pentru aprobarea bugetului are loc în luna aprilie.

Între timp, acţionarii Sibex trebuie să stabilească în 19 noiembrie, în AGA, componenţa Consiliului de Administraţie al bursei. Un număr de nouă persoane s-au înscris, până în prezent, pentru Consiliul de Administraţie. Alături de aceştia au fost înscrise şi dosarele celor care au candidat pentru CA în AGA programată pentru 22 septembrie, care însă a fost amânată de CNVM.

Astfel, pe listă sunt înscrişi 15 candidaţi printre care figurează fostul şef al BVB Valentin Ionescu, directorul general al SSIF Broker Grigore Chiş, vicepreşedintele Asociaţiei Brokerilor Iancu Stavrositu, precum şi fondatorul grupului imobiliar Avrig 35 Alexander Hergan şi avocatul Gabriel Biriş.

Din candidaturile depuse pentru AGA din septembrie nu au mai fost înscrise cea a lui Alexandru Găitan, care a demisionat la 1 octombrie, şi a fostului preşedinte CA şi director general Cristian Sima, căruia CNVM i-a interzis să mai activeze timp de 5 ani pe piaţa de capital.

Lista candidaţilor poate fi completată până luni, 12 noiembrie, potrivit unui anunţ de pe site-ul Sibex.

Din vechea formulă mai sunt în funcţie Paul Miclăuş, numit pe 10 octombrie preşedinte CA, şi vicepreşedintele CA Dan Simionescu (reprezentantul SIF Transilvania). În consiliu sunt şi doi administratori provizorii, avocatul Gabriel Biriş şi brokerul Iancu Stavrositu, iar un loc este vacant. Din vechiul Consiliu de Administraţie au demisionat reprezentantul SIF Muntenia Gabriel Filimon (în 18 septembrie) şi Alexandru Găitan (la 1 octombrie).

Fostul şef al Sibex Critian Sima a fost revocat pe 10 octombrie din funcţiile de conducere de la Sibex, deoarece nu a fost prezent la bursă în timpul controlului efectuat de CNVM.

Ulterior, Sima a declarat la 12 octombrie, într-o emisiune TV, că se află în Reykjavik (Islanda) şi că a plecat din România de frică, întrucât i s-ar fi cerut să îşi cedeze toate activele pe care le are după ce a pierdut banii clienţilor prin firma WBS Holding, prin care tranzacţiona pe pieţele externe.

La o zi după revocarea lui Sima şi apariţia în presă a informaţiilor că Sima ar fi dispărut cu banii unor clienţi ai WBS Holding, CNVM a început un control la casa de brokeraj WBS România, pe care Sima o condusese până în aprilie 2011.

În urma rezultatelor controlului, CNVM a sesizat Parchetul după ce a constatat existenţa unor falsuri în acte la WBS România, a retras autorizaţia de funcţionare acordată firmei, a aplicat amenzi de 201.000 lei şi a interzis mai multor angajaţi WBS România să mai activeze pe piaţa de capital, inclusiv lui Sima.