România şi liderii lumii salută victoria lui Barack Obama

Ziarul Financiar 08.11.2012

Preşedintele Traian Băsescu: Realegerea vine într-un moment foarte prielnic pentru parteneriatul strategic româno-american

Preşedintele Traian Băsescu i-a transmis ieri un mesaj de felicitare preşedintelui SUA, Barack Obama, pentru realegerea sa în funcţie, exprimându-şi speranţa că va avea ocazia să îl reîntâlnească "în viitorul apropiat".

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, în mesajul transmis, preşedintele Traian Băsescu menţionează că realegerea lui Barack Obama în funcţia de preşedinte al Statelor Unite ale Americii vine într-un moment "foarte prielnic" pentru parteneriatul strategic româno-american.

"Am deosebita plăcere să vă scriu pentru a vă felicita cu prilejul victoriei în alegerile prezidenţiale din data de 6 noiembrie. Atât campania dumneavoastră de succes în vederea realegerii cât şi determinarea de a vă îndrepta spre o nouă viziune a Americii în care prosperitatea este împărtăşită tuturor au atras atenţia românilor şi a naţiunilor din întreaga lume. Realegerea dumneavoastră survine într-un moment foarte prielnic pentru parteneriatul strategic româno-american. Relaţia progresivă, construită pas cu pas, a reprezentat întotdeauna forţa dinamică a parteneriatului nostru bilateral. Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI, pe care am semnat-o anul trecut, în data de 13 septembrie, este dovada încrederii şi a prieteniei dintre ţările noastre şi care trasează, în egală măsură, liniile viitoare ale cooperării noastre. În acelaşi timp, Declaraţia Comună oferă fundamentul necesar pentru a putea atinge scopurile pe care ni le-am propus în viitor. Mai mult, Tratatul dintre România şi Statele Unite privind implementarea Sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice în ţara noastră reprezintă o evoluţie semnificativă la nivel bilateral, care are potenţialul de a asigura securitatea zonei euroatlantice în ansamblu", se arată în mesaj.

Preşedintele Băsescu îşi exprimă totodată convingerea că "dialogul apropiat" va fi continuat şi consolidat, asigurând că parteneriatul transatlantic are o importanţă fundamentală pentru România.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei

"Vă felicit foarte călduros pentru realegere. În aceşti ultimi ani am colaborat îndeaproape şi amical. Preţuiesc în special numeroasele noastre discuţii în particular despre depăşirea crizei economice şi financiare mondiale. Mă bucur că putem continua această colaborare astfel încât ţările noastre să poată depăşi cot la cot importantele probleme legate de economie şi politică externă. Ar fi o bucurie să vă pot invita curând, din nou, în Germania."

David Cameron, premierul britanic

"Mi-a făcut plăcere să lucrez cu dânsul în aceşti ultimi ani şi aştept cu nerăbdare să lucrez cu dânsul în următorii patru ani. Sunt atâtea lucruri pe care trebuie să le facem. Trebuie să repornim economia mondială."

François Hollande, preşedintele Franţei

Hollande a salutat "alegerea clară" a americanilor pentru o "Americă deschisă şi solidară, pe deplin angajată pe scena internaţională şi conştientă de provocările planetei: pacea, economia şi mediul". "Sunt convins că în timpul noului mandat vom consolida în continuare parteneriatul nostru pentru a favoriza relansarea economică în ţările noastre, pentru a lupta împotriva şomajului şi pentru a găsi soluţii la crizele care ne ameninţă, mai ales în Orientul Mijlociu", a subliniat Hollande.

Pierre Moscovici, ministrul francez de finanţe

Obama este "un mare preşedinte", iar Franţa "salută cu plăcere" realegerea lui. "Lucrăm bine cu administraţia lui. Ne-a ajutat întotdeauna la rezolvarea crizei din zona euro, să-i păstrăm integritatea şi este adeptul unui echilibru între austeritate şi creştere economică."

Uniunea Europeană

Barack Obama a primit felicitări şi de la Uniunea Europeană pentru realegerea sa la Casa Albă. UE şi Statele Unite trebuie "să îşi consolideze relaţiile bilaterale" şi să "înfrunte împreună provocările globale, în special în materie de securitate şi economie", au spus Van Rompuy şi preşedintele Comisiei Europene José Manuel Barroso într-un mesaj comun.

Vladimir Putin, preşedintele rus

Putin i-a trimis o telegramă lui Barack Obama pentru a-l felicita pentru realegerea sa în funcţie, a declarat purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov. "Sperăm că iniţiative pozitive vor fi dezvoltate şi perfecţionate în cadrul relaţiilor bilaterale şi cooperării între Rusia şi Statele Unite pe scena internaţională, în interesul securităţii şi stabilităţii în lume", a spus Peskov. El a făcut aluzie la politica de "relansare" a relaţiilor ruso-americane, lansată de Obama şi de predecesorul lui Putin la Kremlin, Dmitri Medvedev.

Ministerul chinez de politică externă

"China este pregătită să lucreze cu partea americană în beneficiul ambelor popoare şi al popoarelor lumii." Un purtător de cuvânt al ministerului a declarat că preşedintele chinez Hu Jintao şi premierul Wen Jiabao îl felicită pe Obama.