Şeful Can-Pack, firmă care produce doze pentru Coca-Cola sau Heineken: A fost un an peste aşteptări

Autor: Mirabela Tiron 06.11.2012

Can-Pack România, fabrica din sudul Bucureştiului din care ies în prezent 800 de milioane de doze pentru suc şi bere anual, îşi va creşte capacitatea de producţie cu 25% anul viitor pe fondul cererii de pe piaţa locală şi din străinătate.

"Vom investi 2-3 milioane de euro pentru a mări capacitatea de producţie a fa­bricii de anul viitor. Anul acesta a fost mult peste aşteptări, prognozele nu erau aşa bune iniţial, însă atât pe piaţa locală, cât şi pe cea externă cererea pentru doze metalice a fost în creştere", a declarat Cristian Cornea, directorul general al Can-Pack România, filiala grupului polonez cu acelaşi nume.

Ajung până în Nigeria

Fabrica de cutii metalice pentru suc şi bere Can-Pack a trimis anul acesta la export 40%-50% din producţia totală, având contracte semnate în mai multe ţări.

Can -Pack România exportă doze către Nigeria, Maroc, Algeria, Tunisia, Slovenia, Grecia şi Turcia. Cele mai importante trei pieţe sunt Turcia, Slovenia şi Kuweit, unde ajung 70% din producţia exportată. Anul acesta compania a avut comenzi de trei ori mai mari din Turcia. Pentru anul în curs compania aşteaptă o cifră de afaceri de peste 70 milioane de euro.

Anul trecut, compania a finalizat cu o cifră de afaceri de 67 milioane de euro şi un profit de 4,5 milioane de euro, faţă de un rulaj de 50 de milioane de euro în 2010 şi un profit de 3,5 milioane de euro, după cum arată datele de la Registrul Comerţului.

Pe piaţa locală, cutiile metalice produse de Can-Pack sunt transportate către pro­du­cători de bere ca Heineken, SABMiller, Bergenbier sau Tuborg România, dar şi către Coca-Cola şi PepsiCo. În final, dozele ajung pe rafturile supermarketurilor, dar şi în restaurante sau baruri. Informaţiile legate de câte cutii metalice ajung la fiecare producător sunt confidenţiale.

Încă de la începutul anului, şeful fabricii Can Pack, unde funcţionează o singură linie de producţie, preciza că anul acesta, în urma co­menzilor primite, compania trebuia să pro­ducă cu 200 de milioane de doze peste ca­pacitatea la care funcţionează în prezent fabrica.

La nivel internaţional, grupul Can-Pack mai deţine fabrici în Polonia, Ucraina, India, Cehia, Dubai şi Franţa şi este con­tro­lat de compania nord-americană F&P Hol­ding, cu un rulaj anual de 1 mld. euro.

Cine sunt cei mai mari exportatori

În România, exporturile FOB (free on board) realizate în primele şapte luni au fost de 114,9 miliarde lei (26 miliarde euro), iar importurile CIF au fost de 138,4 miliarde lei (31 miliarde euro), potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Comparativ cu perioada ianuarie - iulie 2011, exporturile au crescut cu 6% la valori exprimate în lei (0,9% la valori exprimate în euro).

Automobile Dacia, Rompetrol Rafi­nare şi Renault Industrie Roumanie sunt cei mai mari exportatori din economie, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Cei mai mari 100 de exportatori din economie activează mai ales în sectoare precum producţia de componente auto, activităţi din agricultură şi prelucrarea lemnului, producţia de ţigarete, siderurgie sau comercializarea de materiale reciclabile.

În urmă cu câteva luni, Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank, spunea că România trebuie să-şi reorienteze exporturile către ţări din afara Uniunii Europene, pieţe pierdute în ultimii 20 de ani, precum fosta Uniune Sovietică, ţările arabe sau China, având în vedere dificul­tăţile din zona euro.

Dacă în anul 1991 ponderea expor­turilor României către Uniunea Europeană era de 44,3%, în 2011 aceasta a crescut la 71,1%, în timp ce exporturile către ţările din fosta Uniune Sovietică şi-au diminuat ponderea de la 23% la 6%, iar pentru ţările arabe de la 4% la 2%.