Cum ajunge o comandă la McDonald’s să fie livrată în mai puţin de 300 de secunde

Autor: Cristina Roşca 05.11.2012

300 de secunde durează în medie procesul de cumpărare într-un restaurant McDonalds. Astfel, între momentul în care ai plasat comanda şi cel care o primeşti nu trec mai mult de cinci minute, minute în care se pregătesc unul sau mai multe sandwichuri, se prăjesc cartofii prăjiţi, se umplu paharele cu suc şi se ambalează toate produsele. Ce se petrece însă de fapt în cele cinci minute într-una dintre cele mai mari bucătării din lume - bucătăria McDonald's?

Restaurantul McDonald's din Piaţa Romană este vizitat zilnic de până la 15.000 de persoane - unele venite să cumpere în timp ce altele doar simpli însoţitori ai celor înfometaţi. De multe ori din grabă sau din cauza unor cozi prea lungi nu apuci să vezi ce se întâmplă în bucătăria semi-deschisă a celui mai mare jucător de pe piaţa de restaurante.

În acest restaurant, populat aproape în permanenţă de studenţii de la ASE, fiecare dintre cei 85 de angajaţi pune umărul la crearea hamburgerilor şi sandwichurilor care aduc anual 3-4 milioane de euro în buzunarele companiei americane.

Odată intrat în bucătărie vezi cum fiecare angajat îşi îndeplineşte mecanic sluba. Un tânăr ce nu pare a fi trecut de mult de vârsta majoratului prăjeşte carnea sau o face pe grill. O tânără de până în 30 de ani pune chiflele la prăjit. Tot ea le scoate şi le plasează pe niste ambalaje de hârtie sau carton. În această etapă pâinea este decorată cu maioneză, pentru ca apoi sandwichul să ajungă în mâinile unui alt "robot" uman care adaugă salata (întotdeauna măsurată, la fel ca toate celelalte ingrediente) şi carnea.

După ce sandwichul a fost preparat de şase mâini în câteva secunde, vide rândul cartofilor puşi la prăjit să fie scoşi, săraţi şi adăugaţi în pungi.

Fiecare angajat - ca un adevarat robot îşi îndeplineşte munca mecanic şi parcă fără greşeală. Nu doar procesul de pregătire al produselor este atent pus la punct, ci întregul sistem. Comanda plasată de un client apare pe toate ecranele din bucătăria restaurantului. Astfel "bucătarii" ştiu rapid ce trebuie să gătească şi

astfel începe o luptă contra cronometru. Ce se întâmplă dacă un client îşi primeşte comanda în 6 minute sau mai mult? Acesta este un secret încă păstrat de McDonald's, după ce compania a decis să îşi facă publice secretele din bucătărie.