Taxa clawback din industria farma ajunge la DNA

Autor: Ioana David 04.11.2012

Corpul de Control al premierului a verificat Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Ministerul Sănătăţii pentru că nu au încasat la timp taxa din industria farma (taxa clawback) care ar fi trebuit să aducă venituri de aproape 190 mil. lei (44 mil. euro) la bugetul sănătăţii.

În urma unui control, Corpul de Control al premierului acuză reprezentanţii CNAS şi ai Ministerului Sănătăţii că şi-au efectuat "defectuos" atribuţiile şi nu au încasat aceste sume, astfel că vor sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) "asupra unor posibile fapte de natură penală", potrivit Mediafax.

Informaţiile citate de Mediafax arată că perioada la care se referă paguba este trimestrul patru 2009 - trimestrul trei 2011.

Ideea unei taxe clawback a apărut în toamna anului 2009, în ultimele zile de mandat al fostului ministru Ion Bazac, ca soluţie la sumele insuficiente pe care statul le alocă sănătăţii. Prin aplicarea acestei taxe, urma să se strângă fonduri suplimentare care ar fi ajuns tot pentru medicamente. Jucătorii din piaţa farma nu au plătit însă această taxă, iniţial spunând că nu există norme de aplicare şi apoi că sunt neclarităţi în lege.