Prefabricatele, o piaţă pe plus, susţinută de infrastructură

Autor: Ioan Dornescu 05.11.2012

Piaţa de prefabricate este pe plus în primele nouă luni din acest an, pe care îl va încheia în creştere faţă de 2011, fiind susţinută în principal de lucrările de infrastructură, spun jucătorii de profil, scrie revista Business Construct.



"Piaţa de prefabricate din beton a înregistrat o uşoară creştere, de 3-5%, susţinută de lucrările de infrastructură rutieră la autostrada Bucureşti-Ploieşti, absorbţia fondurilor europene şi proiectele de apă/canal", spune Gabriel Colobaţiu, directorul general al companiei Somaco Grup Prefabricate.

El estimează că piaţa s-a situat în 2011 în jurul valorii de 130 de milioane de euro şi ar putea încheia acest an la nivelul de 140 milioane euro.

Afacerile companiei pe care o conduce au avansat în perioada ianuarie-septembrie cu 10-15% comparativ cu intervalul similar din 2011, iar trendul se va menţine până la sfârşitul anului, potrivit sursei citate.

Gabriel Colobaţiu afirmă că preţurile de vânzare au stagnat în acest an, deşi în trimestrul al treilea s-a înregistrat o uşoară creştere a costurilor cu serviciile şi materiile prime.

"Somaco Grup Prefabricate este unul dintre cei mai dinamici investitori de pe piaţa materialelor de construcţii, continuând şi în 2012 politica de investiţii începută cu patru ani în urmă. Proiectele de investiţii au vizat mărirea capacităţii de producţie la Roman, prin achiziţia de noi tipare, mese de turnare şi noi inele pentru turnarea elementelor de canalizare din beton. De asemenea, au fost continuate procesele de modernizare şi în fabricile din Buzău şi Adjud", a spus şeful Somaco Grup.

Compania controlată de fondul de investiţii suedez Oresa Ventures produce elemente prefabricate din beton şi BCA şi deţine patru fabrici, la Adjud, Buzău, Roman şi Teiuş. Afacerile producătorului de materiale de construcţii au crescut cu 31% anul trecut, la 21 milioane de euro.

"În primele nouă luni ale acestui an evoluţia pieţei de prefabricate din beton a fost ascendentă, pe fondul continuării lucrărilor de anvergură de pe segmentul infrastructurii rutiere. Oprirea unor proiecte ca urmare a rectificării bugetare prin care au fost reduse fondurile de investiţii a influenţat negativ evoluţia pie­ţei din a doua jumatate a anului 2012", spune, la rândul său, Marius Marin, CEO al grupului Macon.

Oferta Macon de prefabricate din beton cuprinde elemente prefabricate pentru drumuri şi poduri, stâlpi pentru linii electrice aeriene, elemente pentru construcţii civile şi industriale şi tuburi pentru rezistenţă şi canalizare.

Din a doua jumătate a anului 2008, platformei de producţie din Deva i s-a alăturat unitatea de producţie de prefabricate Simbeton Oradea. Grupul include companiile Macon Deva, Simcor Var Târgu-Jiu, Simbeton Oradea şi Simterac Vadu Crişului şi este controlat de fondul de private equity Enterprise Investors, înregistrat în Polonia.

Blocurile de zidărie din BCA reprezintă principala linie de business din portofoliul Macon, cu o pondere de peste 50%, urmată de elementele prefabricate din beton, var şi teracotă.

"Pentru anul 2012 estimăm că vân­zările Macon vor fi superioare celor din 2011, atât din punct de vedere volumic, cât şi valoric", a spus Marin.

Una dintre principalele provocări cu care se confruntă majoritatea jucătorilor din piaţa construcţiilor, care nu-i oco­leşte nici pe producătorii de prefabricate, este expunerea la riscul de neîncasare a crean­ţelor. În plus, companiile trebuie să facă faţă atât concurenţei puternice, cât şi instabilităţii mediului economic şi politic. Menţinea pieţei pe un trend pozitiv depinde însă de continuarea proiectelor în infrastructură, principalul motor al sectorului de construcţii în perioada actuală.