Rozalia Pal, Garanti Bank: Inflaţia se va menţine ridicată şi la anul, dar cursul va fi stabil la 4,55 lei/euro

Autor: Ciprian Botea 01.11.2012

Banca Naţională va menţine dobânda-cheie la 5,25% pe an pe tot parcursul anului viitor din cauza creşterii inflaţiei şi ar putea înăspri condiţiile de pe piaţa monetare prin diminuarea lichidităţii pentru a contracara presiunile pe cursul de schimb, consideră Rozalia Pal, economistul-şef al Garanti Bank.

"La începutul anului BNR a înţeles că are nevoie de dobânzi mai mici şi atunci a relaxat politica monetară, dar acum se află într-o situaţie mai dificilă şi a oprit reducerea dobânzii-cheie pentru că inflaţia nu îi permite să meargă la un nivel mai jos. Mă aştept la o menţinere a dobânzii pe tot parcursul anului viitor", a declarat ieri Rozalia Pal, prezentă în studioul ZF Live.

BNR a oprit în luna mai ciclul de relaxare a politicii monetare după patru şedinţe consecutive de reducere a dobânzii-cheie pe fondul re­izbucnirii crizei datoriilor suverane din zona euro şi al tensiunilor de pe scena politică internă. Acum inflaţia a depăşit 5% pe an şi reduce practic la zero orice şansă de scă­dere a dobânzii de politică monetară.

Pal estimează că inflaţia va rămâne peste 5% pe an şi în prima parte a anului viitor, urmând ca în decembrie 2013 creşterea anualizată a preţurilor de consum să se situeze undeva la 4% pe an. Aceasta înseamnă că Banca Naţională îşi va rata ţintele de inflaţie şi în 2012 şi anul viitor.

Totuşi, ea nu se aşteaptă ca BNR să majoreze dobânda-cheie anul viitor în ciuda creşterii presiunilor inflaţioniste, având în vedere că şocul inflaţionist a fost generat de scăderea ofertei, nu de creşterea cererii. "Nu ar fi eficient ca BNR să crească dobânda pentru că nu ar ajuta la scăderea inflaţiei şi ar fi în detrimentul creşterii economice."

Presiunile pe cursul de schimb ar putea fi contracarate de BNR mai degrabă prin controlul lichidităţii din piaţa monetară decât prin majorare de dobândă. Pentru finalul anului 2013 Pal estimează un curs de schimb de 4,55 lei/euro.