Afacerile asigurătorilor au stagnat la 5,5 mld. lei după primele opt luni

Autor: Ciprian Botea 31.10.2012

Companiile de asigurări au raportat în primele opt luni subscrieri cu o valoare de 5,5 miliarde de lei (1,24 mld. euro), în creştere cu 1,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Vânzările au încetinit însă comparativ cu primul semestru, când se înregistrase un avans de 2,8% al volumului de prime subscrise.

Exprimat în euro, volumul subscrierilor a scăzut însă cu 4% din cauza deprecierii leului în faţa monedei europene. Deprecierea cursului are un impact major asupra asigurătorilor, în condiţiile în care de cele mai multe ori plătesc daune pentru bunuri a căror valoare este exprimată în euro. Mai mult, creşterea în lei a fost erodată complet de inflaţie.

Afacerile pe segmentul asigurărilor generale au însumat 4,4 miliarde de lei (990 milioane de euro) şi au reprezentat aproape 80% din subscrierile asigurătorilor. Veniturile din poliţe de asigurări generale au fost cu 2,2% peste perioada corespunzătoare a anului trecut.

Subscrierile din asigu­rări auto, asigurări property şi poliţe de răspundere civilă generală reprezintă 87% din sectorul asigurărilor generale. CSA nu a publicat detalii referitoare la subscrierile pe clase de asigurări, dar după primele şase luni din acest an se înregistrau creşteri puternice pe asigurări de răs­pundere civilă generală şi asigurări de garanţii, în timp ce asigurările auto şi property erau pe minus.

Asigurările de viaţă au avut o scădere de 0,9% în primele opt luni, subscrierile pe acest segment fiind de 1,1 miliarde de lei (250 mil. euro). Asigurările de viaţă au intrat pe minus anul acesta după ce în ultimii doi ani vânzările au crescut şi au reuşit să contrabalanseze în parte declinul puternic pe asigurări generale din 2010 şi 2011.

Despăgubirile plătite de asigurători s-au ridicat la 3 miliarde de lei în primele opt luni, fiind în creştere cu 3,3%. Creşterea mai rapidă a despăgubirilor comparativ cu sub­scrie­rile pune şi mai multă presiune pe companiile de asigu­rări care au raportat în ultimii ani pierderi de sute de milioane de euro din cauza încasărilor insuficiente şi a daunelor mari.

Industria asigurărilor a fost puternic lovită de criză, aproximativ 400 mil. euro evaporându-se din această piaţă în ultimii trei-patru ani. Astfel, dacă în 2008 subscrierile atingeau 2,2 mld. euro, anul trecut afacerile asigurătorilor au scăzut la sub 1,8 mld. euro.