Tănase, ING: Listarea Fondului Proprietatea la Varşovia nu va reduce discountul de tranzacţionare

Autor: Roxana Pricop 31.10.2012

Adrian Tănase, managerul ING Equity, cel mai mare fond de acţiuni cu investiţii de peste 150 milioane de lei pe bursa de la Bucureşti, este de părere că listarea secundară a Fondului Proprietatea (FP) la Varşovia nu va genera o reducere a discountului la care se tranzacţionează acţiunile FP, cât mai ales listarea perlelor energetice din portofoliul Proprietatea.

Acţiunile Fondului Proprietatea ocupă locul secund în topul investiţiilor făcute de fondul ING Equity, valoarea deţi nerilor fiind de peste 33 mi lioane de lei la finalul lunii septembrie.

Principala atracţie a acţiunilor FP pentru fondurile de investiţii este discountul ridicat la care se tranzacţionează pe bursă comparativ cu valoarea activelor din portofoliu. În prezent discountul de tranzacţionare este de 43%, calculat în funcţie de un preţ al acţiunii de 0,5385 lei şi o valoare unitară a activelor de 0,9476 lei.

Cum discountul de tranzacţionare s-a men ţinut ridicat de la listarea fondului pe bursa din Bucureşti, administratorul Franklin Tem pleton vrea să listeze secundar Proprietatea la bursa din Varşovia ca soluţie de creştere a preţului acţiunii. Argumentul administratorului este că bursa din Varoşovia, cea mai mare din regiune, oferă o bază mult mai largă de investitori, printre care se numără şi fondurile poloneze de pensii ale căror investiţii pe bursele străine sunt limitate de lege.

Opinia administratorului celui mai mare fond de acţiuni de pe piaţa locală, acţionar la FP, este însă diferită:

"Nu credem că listarea secundară va genera scăderea discountului la care se tranzacţionează FP, cât mai ales listările companiilor din porto foliul fondului", a spus Adrian Tănase, directorul ge neral al societăţii ING Investment Manage ment, care administrează fondul ING Equity.

Miza listării secundare este ridicată şi a alimentat o dispută între Greg Konieczny, admi nistratorul FP, şi arbitrul pieţei de capital - Co-misia Naţională a Valorilor Mobiliare. Konieczny a acuzat CNVM că nu respectă voinţa acţionarilor FP prin tergiversarea modificării unor regula mente care să permită listarea la Varşovia.

Comisia a calificat drept fără temei acuzele argumentând că modificarea legislaţiei este o procedură complexă ce necesită timp.

Pentru ca listarea secundară la Varşovia a celei mai tranzacţionate acţiuni româneşti să fie posibilă, CNVM trebuie să modifice legislaţia pentru a permite conectarea depozitarilor centrali de pe cele două pieţe. Comisia susţine de ase menea că nu poate ţine cont de decizia prin care acţionarii au aprobat listarea pentru că aceasta nu este înregistrată la Registrul Comerţului. Ioana Sfîrăială, avocat şi acţionar al fondului, a blocat la tribunal înregistrarea deciziei.

Franklin Templeton merge însă mai departe şi a convocat pe 23 noiembrie acţionarii în adunare generală extraordinară pentru a prelungi până pe 30 iunie 2013 termenul listări secundare. Admi nistratorul a selectat deja băncile care vor inter media listarea secundară şi s-a întâlnit cu fondurile mutuale şi fondurile de pensii din Polonia.

Proprietatea are în portofoliu participaţii la cele mai valoroase companii din economie, precum Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Romgaz, însă participaţiile sunt minoritare, iar decizia de a lista aceste companii la bursă aparţine statului român, care a amânat de nenumărate ori listarea perlelor energetice.

Deşi Ioana Sfîrăială a blocat în tribunal aproape toate deciziile Proprietatea şi a obţinut la Curtea de Apel anularea deciziei prin care Templeton a fost numit administrator, iar insolvenţa Hidroeletrica ar putea pune în pericol distribuirea de dividende anul viitor, Adrian Tănase este optimist cu privire la evoluţia acţiunilor FP.

"Credem în continuare că acţiunile Proprie tatea, pe termen lung, vor performa favorabil, astfel că ne asumăm riscurile la care este expus acest emitent pe termen scurt."

Acţiunile FP au ocupat mult timp primul loc în topul investiţiilor făcute de ING Equity, însă la finele lunii septembrie acţiunile Băncii Transil vania (simbol bursier TLV) au preluat locul întâi în portofoliu cu o pondere de 10,67% din active.

Investiţiile în acţiunile TLV erau în valoare de 34 milioane de lei la finele lunii septembrie şi reprezintă 1,5% din capitalul băncii.

Banca Transilvania a raportat pentru primele nouă luni un profit net de 265 mil. lei, în creştere cu 30% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2011, în condiţiile în care BCR este pe pierdere, iar profitul BRD a scăzut puternic.

"Am crescut expunerea pe motive strict fundamentale, considerăm că la actualele nivele de preţ Banca Transilvania are un potenţial mai ridicat relativ la alte acţiuni din universul nostru investiţional".

În acest an acţiunile TLV au crescut cu 31,3%, iar acţiunile FP au câştigat 25%. Fondul de acţiuni mai deţine investiţii în acţiunile BRD (în valoare de 20,5 mil.lei), în acţiunile băncii poloneze PKO (14 mil.lei), la banca austriacă Erste Bank, acţionarul majoritar al BCR, în valoare de 12,5 mil.lei şi la banca maghiară OTP Bank, cu operaţiuni şi în România, valoarea deţinerilor fiind de 10,5 mil. lei la finalul lunii septembrie. În primele nouă luni ale acestui an, ING Equity a înregistrat un randament de 14,8%, investind peste 50% din active pe bursa din Bucureşti şi restul pe bursele din Polonia, Ungaria şi Cehia. Cel mai performant fond mutual de pe piaţa locală a fost Certinvest BET-FI cu un randament de peste 30% în primele nouă luni. Fondul certinvest a investit în acţiunile celor cinci SIF-uri şi ale Fondului Proprietatea.

În portofoliul ING Equity, acţiunile SIF Oltenia deţin o pondere de 3,22% din active. Pentru intervalul rămas până la finalul anului, administratorul ING spune că poziţionarea fondului pe SIF-uri este pozitivă.

"Credem că discount-ul important la care încă se tranzacţioneaza unele SIF-uri va scădea în următoarea perioadă".

Acţiunile celor cinci SIF-uri se tranzacţionează la un discounturi cuprinse între 30% şi 40% din valoarea activelor.