Elena Cosma, ZRP Insolvency: Facem cu greu faţă comenzilor de lapte ale procesatorilor

Autor: Gabriel Razi 31.10.2012

Elena Cosma, partner în cadrul ZRP Insolvency SPRL, divizia de specializată în insolvenţe a casei de avocatură Zamfirescu, Racoţi, Predoiu, care administrează ferma de la Adunaţii Copăceni ce a aparţinut israelienilor de la Tnuva, spune că, momentan, unitatea nu poate acoperi toate comenzile pentru achiziţia de lapte venite din partea procesatorilor în condiţiile în care productivitatea animalelor este scăzută.

“Chiar avem cerere mare, nu avem noi atâta lapte cât solicită astăzi clienţii noştri, este un lapte foarte bun, şi credem că undeva în 2 săptămâni vom creşte canitatea de lapte zilnică. Am asigurat din surse proprii furaje în valoare de 240.000 de euro. Avem stocuri de siloz şi într-o săptămână îl vom da în hrana animalelor”, a explicat Elena Cosma la ZF Live.

Administratorii fermei Tnuva vând în prezent procesatorilor lapte la un preţ de aproximativ 1,4-1,5 lei/litru fără TVA. Datele din piaţă arată că fermierii cu până la zece vaci obţin din partea procesatorilor circa 1-1,1 lei/litru fară TVA.

În topul procesatorilor de lapte de pe piaţa locală se regăsesc nume precum Danone, Albalact, Olympus sau Friesland-Campina.