Dafora anunţă contract după contract, dar acţiunile sunt în picaj pe bursă

Autor: Adrian Cojocar 29.10.2012

Acţiunile companiei de foraj şi construcţii Dafora Mediaş au pierdut 72% pe bursă de la începutul lui 2011 şi se apropie de minimele istorice, deşi compania a anunţat în ultimele luni încheierea mai multor contracte importante atât pe foraj, cât şi pe partea de construcţii.

Dafora Mediaş (DAFR), companie con­trolată de omul de afaceri Gheorghe Căl­burean, a anunţat că va efectua lucrări de re­abilitare a infrastructurii de apă din mai multe localităţi din judeţul Alba în valoare de 20,7 mil. lei (4,5 mil. euro), al doilea contract important din această lună, însă evoluţia de pe bursă a acţiunilor a fost dezamăgitoare.

Ieri, după anunţ, acţiunile Dafora pier­deau peste 3% din valoare, iar de la începutul anului aceste titluri s-au prăbuşit cu 45%, după ce şi anul trecut au pierdut jumă­tate din valoare. În urma recentelor corecţii valoarea de piaţă a companiei a coborât la circa 7,5 mil. euro.

Corecţia puternică a acţiunilor l-a determinat pe Gheorghe Călburean să intre la cumpărare pentru prima dată de la finele anului 2008, când titlurile companiei au atins minime istorice.

Proprietarul Dafora a achiziţionat luna trecută un pachet de 1,4 milioane de titluri, iar la jumătatea acestei luni a mai cumpărat 1,5 mi­lioane de acţiuni, acestea fiind primele achiziţii ale omului de afaceri din ultimii patru ani.

Omul de afaceri Marius Cristescu a fost un cum­părător constant de acţiuni Dafora, el ajungând să controleze prin inter­me­diul firmei Foraj Sonde Craiova un pachet de peste 13,3% din acţiunile companiei.

Contractul anunţat recent vine după ce în urmă cu câteva săptămâni Dafora a semnat un contract în valoare de 15,8 mil. dolari (12,2 mil. euro) pentru efectuare de lucrări de foraj în Israel. Acesta este unul dintre cele mai mari contracte semnate de Dafora pe plan extern, compania anunţând încă de anul trecut că vizează extinderea afacerilor în regiune pentru reducerea dependenţei de Petrom şi Romgaz, principalii clienţi ai companiei, şi a evoluţiei nefavorabile de pe piaţa de foraj din România.

În iulie Dafora a demarat lucrări de foraj pentru Rompetrol în baza unui contract a cărui valoare nu a făcut-o publică. În iulie compania a încheiat mai multe contracte cu principalul său client Romgaz Mediaş în valoare de 16,2 mil. lei (circa 3,7 mil. euro) pentru efectuarea de servicii de foraj şi lucrări pregătitoare la mai multe sonde ale producătorului de gaze.

La începutul anului Dafora a anunţat că face parte dintr-un con­sor­ţiu care a semnat un contract în valoare de 248 mil. euro, fără TVA, cu Compania Naţio­nală de Căi Fe­rate (CFR) pen­tru realizarea unor lucrări de con­strucţii şi instalaţii pe Tronsonul 1 de cale ferată - Frontiera - Curtici - Arad - km 614. Din consorţiul care a semnat contractul mai fac parte Astaldi, Swietelsky, Alstom şi Euro Construct. Lucrările se vor desfăşura pe parcursul a 27 de luni şi sunt finanţate în proporţie de 85% din fonduri europene, iar restul de la bugetul de stat.

Compania din Mediaş a înregistrat în primul semestru venituri în scădere cu 19,6%, de la 96,8 milioane de lei la 77,8 milioane de lei, şi a trecut pe pierderi, cu un rezultat negativ de 5,4 milioane de lei, după câştigul net de 2,9 milioane de lei din primele şase luni ale anului trecut.

Evoluţia rezultatelor din primele şase luni contrastează cu bugetul construit la începutul anului, care prognoza că veniturile operaţionale se vor majora cu 9,2% în 2012, la 178,5 mil. lei (41 mil. euro), iar profitul brut al companiei va creşte de 2,2 ori, la aproape 4,5 mil. lei (un milion de euro). Gheorghe Călburean nu a putut fi contactat ieri pentru a oferi detalii.

Principala problemă cu care se confruntă Dafora sunt costurile mari de finanţare din cauză că firma de foraj şi construcţii a acumulat datorii care la 30 iunie se cifrau la 277 mil. lei (63 mil. euro). Dobânzile la creditele contractate au atârnat greu în bilan­ţul companiei, generând pierderi com­paniei la jumătatea anului din cauză că rezultatul financiar nu a putut fi acoperit de profitul obţinut din activitatea de bază. Totodată Dafora a mai fost afectată şi de evoluţia nefavorabilă a cursului de schimb care a produs pierderi contabile în urma reevaluării datoriilor în valută ale companiei.

Datoriile companiei provin ca urmare a investiţiilor de mai multe zeci de milioane de euro pe care Dafora le-a demarat înainte ca izbucnirea crizei să afecteze pieţele pe care activează.

Gheorghe Călburean deţine un pachet de circa 50% din acţiunile Dafora, care valorează pe bursă circa 3,8 mil. euro.