Polonia se aşteaptă la o creştere de 100 de ori a proiectelor solare datorită uneia dintre cele mai generoase subvenţii din UE

Autor: Radu Bostan 29.10.2012

Polonia ar putea avea un boom al energiei solare anul viitor, o dată cu intrarea în vigoare a noii legi privind energia regenerabilă. Dacă în ţări precum Germania, Italia şi Marea Britanie guvernele au redus facilităţile pentru susţinerea sectorului, Polonia va urma modelul Ucrainei şi va oferi printre cele mai mari subvenţii pentru energie solară din Europa.

În prezent, Polonia are doar 3 MW instalaţi în capacităţi solare, niciuna de mărime mare, deşi primeşte radiaţii solare în cantităţi similare cu cele din Germania, cea mai mare piaţă solară din Europa, cu 30.000 MW instalaţi. Noua lege va sprijini dezvoltarea sectorului şi va permite Poloniei să construiască 400 MW anul viitor şi să-şi diversifice astfel sursele de aprovizionare cu energie. Ţara îşi acoperă 85% din necesar prin termocentrale pe bază de cărbuni.

Guvernul condus de premierul Donald Tusk intenţionează să dubleze contribuţia surselor regenerabile până cel târziu în 2020 şi să tripleze sprijinul pentru centralele solare printr-un program de certificate verzi, potrivit formei finale a proiectului de lege. Investiţiile mai mici, de sub 100 kW până în 2027, vor fi susţinute de guvern prin tarife feed-in (plătite producătorilor de energie verde când injectează în sistem producţia realizată) de până la 1,3 zloţi (0,31 euro). Centralele mai mari ar putea primi până la 2,85 certificate verzi per MWh de-a lungul a 15 ani, un certificat fiind tranzacţionat cu 248,6 zloţi (60 euro) per MWh luna trecută.

Tarifele feed-in au dus la o explozie de proiecte regenerabile în ţări europene ca Germania, Marea Britanie, Cehia şi Spania. Polonia urmează exemplul britanicilor, care oferă certificate verzi şi tarife speciale în acelaşi timp. România este una din puţinele ţări din Europa care foloseşte numai certificate.

"Tarifele propuse sunt foarte bune, mai mari decât cele din Germania", a declarat Stanislaw Pietruszko, preşedintele Societăţii Poloneze a Fotovoltaicelor.

Proiectul mai prevede o suprataxă plătită de consumatori pentru subvenţionarea energiei verzi şi reducerea anuală cu 5,5% a tarifelor feed-in pentru energia solară.

Investitorii sunt cu ochii pe Polonia

Facilităţile oferite de anul viitor în Polonia au atras atenţia dezvoltatorilor germani precum Gehrlicher Solar şi Conergy. Pe lângă subvenţii, avantajele Poloniei includ apropierea de Germania, stabilitatea politică şi economică a ţării, şi preţurile ridicate la electricitate, potrivit reprezentanţilor acestor companii.

Unii investitori nici nu mai aşteaptă aprobarea noii legislaţii în materie de energie. Unam, un producător polonez de unelte din metal, urmează să înceapă construcţia unui parc solar de 70 MW la Zlotow, în nord-vestul ţării. Compania va derula lucrările preliminare la proiect pentru dezvoltatorul local Smart Eco-Wind, a spus un oficial al Unam.

Adoptarea legii ar putea întârzia, dar aşteptarea o să merite

Ministerul polonez al Economiei vrea ca legea regenerabilelor să fie aprobată concomitent cu alte legi privind energia şi gazele, tot în ianuarie. Proiectul de lege este în prezent analizat de o comisie guvernamentală şi trebuie aprobat de întregul Executiv înainte să fie trimis la Parlament. Promovarea celor trei proiecte de lege la pachet ar putea însă provoca întârzieri care ar împinge adoptarea legislaţiei până la mijlocul anului 2013, a arătat Pietruszko.

"Mulţi se aşteaptă ca implementarea legii să fie amânată pentru ianuarie 2014. Totuşi, piaţa deja zbârnâie de dezvoltatori care fug după teren şi licenţe. O dată ce este aprobată legea, şi dacă regulile rămân favorabile, vom vedea o creştere rapidă a numărului de instalaţii", apreciază analistul Martin Simonek. Profiturile şi apropierea de contractorii cu experienţă din Germania vor permite instalarea a cel puţin câteva sute de megawaţi pe an, a adăugat el.

Ultima variantă a proiectului de lege prevede o limită de 10 MW pentru centralele solare, dar nu există vreo limită asupra numărului total de instalaţii. Ministerul Economiei se aşteaptă la 50 MW instalaţi în primul an şi 600 MW în 2020, potrivit asociaţiei fotovoltaicelor.

Pietruszko a avertizat că guvernul şi industria vor trebui să lucreze împreună pentru a preveni scenariul jucat deja în Cehia şi Spania, în care ascensiunea regenerabilelor a fost urmată de un declin dur când statele nu au mai avut bani să sprijine acest sector.