Gothaer ar vrea să cumpere portofolii pentru a creşte businessul Platinum

Autor: Anelis Baciu 29.10.2012

Grupul german Gothaer, cu afaceri de 4 miliarde de euro pe an, care a cumpărat anul acesta compania Platinum de la fostul şef al Omniasig Constantin Toma, vizează extinderea afacerilor locale inclusiv prin preluarea de portofolii de la alţi asigurători.

"Ne concentrăm în primul rând pe creştere organică. Nu ne gândim la preluarea altor societăţi de asigurare din România, dar există posibilitatea achiziţionării unor portofolii de la alte companii de asigurări", au declarat reprezentanţii Gothaer la solicitarea ZF.

Platinum este un jucător de talie mică pe piaţa locală, cu subscrieri de numai 4 milioane de euro anul trecut, dar nemţii au planuri mari pe piaţa locală şi afirmă că se bat pentru un loc între asigurătorii mari în următorii cinci ani. Este greu de crezut că acest obiectiv poate fi atins doar prin creştere organică, alternativa achiziţiilor de portofolii fiind mai realistă.

Gothaer a primit la începutul lunii octombrie avizul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) pentru a prelua 67% din acţiunile Platinum, pe site-ul grupului compania fiind prezentată ca "o platformă ideală de intrare pe piaţa românească de asigurări".

Valoarea tranzacţiei nu a fost făcută publică, dar surse din piaţa asigurărilor spun că ar fi vorba de un multiplu mai mare de unu din primele brute subscrise de Platinum anul trecut, ceea ce înseamnă că nemţii ar fi plătit undeva între 3 şi 4 milioane de euro pentru cele două treimi din companie.

Negocierile dintre Gothaer şi Constantin Toma au durat circa un an, iar informaţii privind interesul grupului german pentru Platinum au apărut pe piaţă încă din 2011. Negocierile au fost încheiate în iunie, iar recent nemţii au primit şi avizul CSA pentru cumpărarea celor 67% din acţiuni. Restul de acţiuni sunt deţinute în mod egal de Toma şi de israelianul Efraim Naimer.

Toma a devenit proprietarul Platinum în vara anului trecut după ce a răs­cum­părat acţiunile pe care le vânduse anterior austriecilor de la Vienna Insurance Group (VIG). El a condus timp de 16 ani, până în vara lui 2011, compania Omniasig, deţinută tot de VIG.

Achiziţia Platinum de către Gothaer reprezintă prima intrare din ultimii doi ani a unui asigurător european de talie mare pe piaţa românească. Industria asigurărilor a mai consemnat între timp câteva mişcări semnificative, fără să fie implicate însă nume noi. Printre tranzacţiile din ultima perioadă se numără achiziţia de către MetLife a Aviva şi fuziunile dintre Generali şi Ardaf, respectiv Omniasig şi BCR Asigurări.

Tranzacţia este parte a strategiei grupului german de extindere pe piaţa din Europa Centrală şi de Est, unde mai deţin o companie de asigurări poloneză. Principala piaţă a Gothaer, care administrează active de 23 miliarde de euro, este însă Germania.

Nemţii nu au renunţat după achiziţie la echipa de management locală condusă de Anca Băbăneaţă, dar au adus în consiliul de administraţie doi executivi de origine germană, precum şi pe şeful subsidiarei poloneze.

Cu privire la diversificarea portofoliului de produse dominat în prezent de asigurările de garanţii, oficialii Go­thaer admit posibilitatea unei eventuale intrări pe segmentul asigurărilor de sănătate, dar exclud extinderea pe nişa asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA) din cauza gradului ridicat de daunalitate pe acest segment de piaţă.

La anunţarea tranzacţiei, în luna iunie, Constantin Toma afirma că planul de afaceri al companiei prevede atingerea unui nivel de prime subscrise de 50-100 mil. euro în cinci ani, în funcţie de decizia de a intra sau nu pe RCA.

Pe piaţa asigurărilor din România este o concurenţă ridicată, fiind deja prezenţi mari asigurători europeni ca Allianz (Germania), ING (Olanda), Generali (Italia), AXA (Franţa) sau Vienna Insurace Group (VIG). Piaţa locală a asigurărilor este de circa două miliarde de euro.