Piraeus înfiinţează un post de prim-vicepreşedinte pentru a aduce încă un grec în board

Autor: Razvan Voican 27.10.2012

Noua structură a conducerii executive a Piraeus Bank România va fi formată dintr-un director general executiv (CEO), un director general (deputy CEO) şi trei directori generali adjuncţi care vor forma comitetul de direcţie coordonat de către CEO.

Din 2008 funcţia de director general executiv este ocupată de Cătălin Pârvu, 55 de ani. El urmează să primească luna viitoare un nou mandat de patru ani ca administrator al băncii, putând deveni astfel unul dintre cei mai longevivi bancheri români din conducerea unei bănci străine. Mandatul de administrator al lui Nikolaos Cheinoporos, în prezent director general adjunct responsabil cu trezoreria, va înceta, fiind prelungit cel al lui Viorel Mischie, şeful departamentului financiar-contabilitate.

Cătălin Pârvu lucrează pentru greci din 2006, când a fost recrutat pe postul de director general adjunct responsabil cu retailul. El acumulase experienţă în domeniu la fosta Banca Ţiriac, însă nu a încăput în echipa de conducere formată după fuziunea acesteia cu HVB Bank.

Piraeus a fost una dintre băncile cu conduceri stabile pe parcursul crizei: Pârvu şi-a păstrat postul de CEO, în timp ce Stavros Lekkakos a rămas preşedinte al consiliului de administraţie (poziţie cumulată anterior cu cea de CEO). Lekkakos - arhitectul expansiunii rapide a Piraeus în perioada de dinaintea crizei, când reţeaua băncii s-a extins cu 130 de unităţi, va avea încă un mandat de patru ani ca preşedinte al consiliului de administraţie din România chiar dacă între timp a devenit şi preşedinte executiv al Piraeus Bank Group. Din acest punct de vedere banca locală ar putea avea o poziţie favorabilă în evaluările strategice ale grupului ţinând cont de implicarea directă a şefului acestuia în dezvoltarea businessului din România.

Grecii nu au publicat rezultate financiare la jumătatea anului din cauza situaţiei complicate cu care se confruntă toate băncile elene, însă potrivit datelor raportate pe trimestrul I Piraeus Bank România a reuşit să rămână pe profit spre deosebire de alte bănci cu capital elen, în condiţiile în care activele au continuat să scadă, până la 3,34 mld. euro. Situaţia bilanţului din România este însă deformată de transferarea anumitor credite către sucursala din Londra a Piraeus. În 2011 profitul net a fost de 42 mil. lei, într-o îmbunătăţire spectaculoasă faţă de câştigul de 5,4 mil. lei din 2010.

Un subiect delicat ajuns pe masa managementului este preluarea gestiunii afacerilor locale ale ATE Bank în urma mişcării similare realizate la Atena după decizia de lichidare a Băncii Agricole a Greciei. În prezent, conducerea executivă a ATE Bank România este asigurată de adjuncţii Epameinondas Papanikolaou şi Alina Pascu, veteranul Sergiu Manea părăsind postul de director general pe care îl preluase în vară. Licenţa ATE Bank şi o parte din active ar putea fi preluate de un grup de investitori români care i-au încredinţat bancherului Marinel Burduja proiectul înfiinţării unei noi instituţii de credit, însă demersurile se anunţă de durată.