BNR l-a autorizat pe Cristian Sporiş ca vicepreşedinte pe corporate al Raiffeisen

Autor: Razvan Voican 27.10.2012

Cristian Sporiş, 36 de ani, a devenit oficial unul dintre cei mai tineri membri ai echipei de top management dintr-o bancă mare, fiind autorizat de BNR să exercite funcţia de vicepreşedinte executiv responsabil de divizia corporate a Raiffeisen Bank.

El a revenit în bancă la începutul lunii august, după ce a primit propunerea de a prelua postul de vicepreşedinte la capătul a şase luni în care a fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor, responsabil cu managementul datoriei publice.

Sporiş a rezistat în funcţie după schimbarea culorii politice a guvernului, fiind menţinut la cârma Trezoreriei statului pe baza expertizei solide şi a încrederii din partea BNR.

În vară, Raiffeisen i-a oferit poziţia de vicepreşedinte pe corporate, rămasă liberă odată cu încheierea mandatului lui Marinel Burduja, un veteran al sistemului bancar care avea rangul de prim-vicepreşedinte. Sporiş a obţinut această promovare spectaculoasă după 10 ani în care a lucrat pentru

Raiffeisen, în ultimii şapte fiind director executiv pe trezorerie şi pieţe de capital.

Avansarea unui bancher tânăr în directoratul unei bănci de top le poate da curaj şi altor profesionişti români care aşteaptă să preia poziţii executive ocupate de expaţi sau de reprezentanţi ai vechilor generaţii. Încă din momentul clarificării situaţiei lui Marinel Burduja, Steven van Groningen, şeful Raiffeisen, şi-a exprimat preferinţa ca în locul acestuia să fie găsit tot un bancher român.

Divizia corporate a Raiffeisen lucrează cu clienţi companii cu cifra de afaceri anuală de peste 5 mil. euro, iar la sfârşitul lui 2011 avea în portofoliu credite de 5,8 mld. lei şi depozite de 6,6 mld. lei.

Raiffeisen are poziţii solide în agricultură, utilităţi, energie, alimentaţie, precum şi în industria farmaceutică. La jumătatea acestui an grupul austriac a raportat credite corporate originate în România de aproape 1,5 mld. euro, reprezentând 35,4% din portofoliul total, faţă de un vârf de 37% atins la sfârşitul lui 2011.

Divizia corporate a Raiffeisen Bank a fost construită de Marinel Burduja, recrutat în 2001 de la ABN Amro şi avansat din 2005 la rangul de prim-vicepreşedinte. Chiar dacă se apropie de 60 de ani, acesta intenţionează să-şi continue cariera bancară ţintind poziţia de CEO într-o bancă pe care încearcă să o constituie pe baza capitalului pe care ar urma să-l investească un grup de oameni de afaceri români. Noua bancă ar urma să apară pe "ruinele" ATE Bank, al cărei control a fost preluat deocamdată de Piraeus în urma lichidării băncii-mamă din Grecia. Proiectul lui Burduja avansează însă foarte lent.