SUA cer un miliard de dolari despăgubiri de la Bank of America, una din cele mai mari bănci din ţară, acuzată că a acordat credite toxice

Autor: Radu Bostan 25.10.2012

Guvernul Statelor Unite a dat în judecată Bank of America şi cere despăgubiri de un miliard de dolari, acuzând a doua instituţie bancară ca mărime din ţară că a oferit în cunoştinţă de cauză împrumuturi toxice care i-au costat scump pe cetăţenii americani, scrie The Telegraph.

Potrivit rechizitoriului, Countrywide Financial, o bancă ipotecară cumpărată de Bank of America în 2008, a vândut credite neperformante băncilor de stat Fannie Mae şi Freddie Mac, care au costat contribuabilii miliarde de dolari atunci când aceste bănci au fost recapitalizate din bani publici.

"Countrywide şi Bank of America au acordat împrumuturi dezastruoase şi i-au pus pe contribuabili să plătească. Băncile au încălcat sistematic toate regulile care trebuiau să asigure o balanţă echilibrată: au eliminat giranţii şi controalele de calitate, au motivat angajaţii să facă treabă de mântuială şi au ascuns defectele rezultate", a declarat procurorul Preet Bharara din New York.

Acesta este primul proces civil pentru fraudă deschis de Departamentul de Justiţie din SUA care priveşte creditele ipotecare vândute băncilor Fannie Mae şi Freddie Mac.

În septembrie, Bank of America a acceptat să plătească 2,4 mld. dolari unui grup de acţionari care au acuzat instituţia că a minţit în legătură cu achiziţia controversată a companiei de servicii financiare Merrill Lynch în 2009, la apogeul crizei economice.