Veşti bune din piaţa construcţiilor: fosta Lafarge Arcom Gips face din primăvară o fabrică la Turceni

Autor: Andreea Neferu 24.10.2012

Siniat România, fosta Lafarge Arcom Gips, intenţionează să demareze în luna martie a anului viitor construcţia unei fabrici de gips-carton la Turceni, în apro­pierea complexului energetic, termo­centrala urmând să asigure de altfel materia primă pentru noua unitate de producţie. Investiţia în noua fabrică s-ar putea ridica la câteva "zeci de milioane de euro".

"Am ajuns la un acord cu Complexul Energetic Turceni, care ne va asigura materia primă pentru fabrică, din acest motiv luăm în calcul şi această investiţie", a declarat Marc-Andre Fritsche, director general al Siniat România. Astfel, noua fabrică va folosi gipsul sintetic rezultat în urma procesului de desulfurare de la termocentrala Turceni.

Iniţiativa unei astfel de fabrici a pornit încă din 2008, când francezii de la Lafarge, fostul acţionar majoritar al companiei, anunţau planurile pentru a doua sa unitate de producţie de gips din ţară. Terenul pentru construcţia acestei fabrici, de circa 30 de hectare, a fost "moştenit" de la vechea companie, iar fabrica se va întinde pe circa 10 hectare.

Producţia în cadrul acestei noi fabrici, care va avea circa 100 de angajaţi, va porni cel mai devreme la începutul lui 2015, iar investiţia va fi de câteva zeci de milioane de euro, suma fiind finanţată integral de grupul belgian Etex, care controlează în prezent Siniat. Primarul din Turceni declara în urmă cu un an că investiţia diviziei de gips a Lafarge (în prezent Siniat) se va ridica la circa 70 de milioane de euro.

În prezent, Siniat deţine o fabrică de gips-carton în Bucureşti, cu o capacitate de producţie de circa 17 milioane de metri pătraţi, precum şi o fabrică de tencuieli la Aghireşu, judeţul Cluj, unde se produc circa 50 de kilotone de tencuieli. Circa 35% din producţia fabricilor se exportă pe diverse pieţe balcanice. Producţia de gips-carton reprezintă circa 70% din vânzările Siniat România.

"Anul 2013 va fi un an de revenire a pieţei construcţiilor, spunem acest lucru şi datorită unor cereri pe care le avem pentru proiecte mai mari. Ne aşteptăm ca piaţa din România să înregistreze creşteri până în 2015, când vom începe şi producţia la Turceni. Vrem să fim pregătiţi pentru acel moment", a mai spus Fritsche.

Compania Siniat România a avut anul trecut afaceri de circa 22,6 milioane de euro, iar pentru anul 2012 preconizează o "uşoară" creştere şi o revenire pe profit după ce compania nu a mai fost pe plus din 2006, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. Siniat România estimează o cotă de piaţă de circa 24% pe segmentul de plăci de gips-carton. Piaţa de gips-carton s-a ridicat anul acesta la circa 41-42 de milioane de metri pătraţi, în uşoară creştere faţă de anul trecut, potrivit estimărilor Siniat.

Grupul belgian Etex, cu afaceri de circa 2,3 miliarde de euro, a cumpărat în noiembrie anul trecut diviziile de gips din Europa şi America de Sud ale francezilor de la Lafarge pentru suma de circa 850 de milioane de euro. Tranzacţia a implicat şi businessul local al francezilor, având în vedere că în România Lafarge era prezent pe piaţa gipsului prin intermediul companiei Lafarge Arcom Gips, în cadrul căreia şi omul de afaceri George Becali deţinea, indirect, o participaţie de aproape 10%, prin intermediul constructorului Arcom, pe care îl controlează.

Reprezentanţii Siniat susţin că participaţia lui Becali a fost cumpărată de Etex, dar nu au oferit detalii privind suma plătită acestuia. În urmă cu un an, Becali declara pentru ZF că ar vinde respectiva participaţie pentru cinci milioane de euro. În prezent, atât în România, cât şi în celelalte ţări din Europa şi America de Sud, Lafarge continuă să deţină 20% din diviziile de gips vândute către Etex, această participaţie putând fi vândută companiei belgiene în termen de cinci ani.

Pe piaţa locală de gips-carton Siniat concurează cu companii precum Knauf Gips sau Rigips.