Simulări sumbre ale FMI: Majorarea impozitului pe venit cu un punct ar aduce încă 1,2 mld. lei la buget, iar creşterea similară a TVA ar aduce 2 mld. lei

Autor: Razvan Voican 24.10.2012

Sistemul de sănătate din România nu are asigurată o finanţare sustenabilă atât timp cât la fiecare persoană care contribuie la bugetul sănătăţii există una care nu plăteşte nimic, iar guvernul va trebui să caute noi soluţii de creştere a veniturilor – de la includerea în sistem a unui număr cât mai mare de cetăţeni, până la majorări de impozite, consideră experţii FMI într-un raport de evaluare a problemelor economice ale României.

FMI crede că nivelul contribuţiilor pentru sănătate şi impozitul pe venit sunt scăzute în România şi avansează simulări pentru diferite variante de creştere.

Experţii nu cred că există un risc substanţial ca o creştere a contribuţiilor să încurajeze munca la negru şi estimează că o majorare cu un punct a ratei combinate suportate de angajat şi angajator, de la 10,7% la 11,7% ar aduce în plus la buget venituri de peste 1 mld. lei (0,2% din PIB). FMI susţine în acest context planurile Ministerului Finanţelor de a include toate sursele de venit la aplicarea contribuţiei la sănatate.

Mai mult, FMI socoteşte că o majorare cu un punct a impozitului pe venit, de la 16% la 17% ar creşte încasările bugetului cu 1,2 mld. lei (în ipoteza că sistemul de cotă unică va fi menţinut).

De asemenea, experţii au calculat că o majorare a TVA (24% în prezent) tot cu un punct procentual ar aduce venituri suplimentare de circa 2 mld. lei.

Nu în ultimul rând, FMI insistă pe creşterea eficienţei colectării taxelor în general pentru consolidarea încasărilor bugetare.

Rămâne de văzut dacă FMI va insista anul viitor pentru majorarea unor taxe şi impozite în România, în contextul în care principalele forţe politice şi-au exprimat intenţia de a încheia un nou acord cu instituţia financiară internaţională.

Simulările FMI merg chiar până la a sugera revenirea la contribuţia de sănătate combinată de 14% de dinaintea crizei, despre care crede că ar trebui să constituie o prioritate. Mai mult, le indică guvernanţilor că majorarea impozitului pe venit de 16% la 18% ar aduce în plus la buget 0,4% din PIB.

Concluzia Fondului este că România ar trebui să recurbă la o combinaţie între măsuri de lărgire a bazei de contribuabili la fondul de sănătate şi majorări de impozite.